- Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η ιστορία πίσω από τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα; -
Οι γιορτές χωρίς τα έθιμα δεν είναι γιορτές. Ωστόσο, άλλα έθιμα έχουμε εμείς στην Ελλάδα κι άλλα έθιμα έχουν στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.
Τί λες; Να ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από αυτά;
Ελλάδα:
Το χριστουγεννιάτικο καράβι
Σήμερα, συνηθίζουμε να στολίζουμε δέντρο. Ωστόσο, δεν ίσχυε αυτό από πάντα. Είμαι σίγουρη πως γνωρίζεις το κλασικό ελληνικό έθιμο με το στόλισμα του καραβιού. Πράγματι, οι Έλληνες συνήθιζαν να στολίζουν ένα καραβάκι για τα Χριστούγεννα, δεδομένου πως από τότε ο ελληνικός λαός ήταν ένας κατεξοχήν ναυτικός λαός. Μάλιστα, τα παιδιά όταν έλεγαν τα κάλαντα, έπαιρναν μαζί τους ένα μικρό καραβάκι, ώστε οι σπιτονοικοκύρεδες αντί για χρήματα να τους δίνουν κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Παρ' όλα αυτά, η έλευση του Όθωνα στην Ελλάδα για να αναλάβει τα ινία του Βασιλείου, έφερε και την έλευση του γνωστού πλέον σε όλους μας εθίμου του στολισμού ενός έλατου. Έτσι, σταδιακά το χριστουγεννιάτικο δέντρο εκτόπισε το χριστουγεννιάτικο καράβι, αν και σε αρκετές ναυτικές ή νησιωτικές περιοχές διατηρούν ακόμα το έθιμο με το καραβάκι, τιμώντας την αυθεντική ελληνική παράδοση.
Η βασιλόπιτα
Την ιστορία αυτή ίσως και να την είχες ακούσει στο σχολείο. Η παράδοση της βασιλόπιτας προέρχεται από τον Μέγα Βασίλειο από την Καισαρεία, ο οποίος σε όλο του το βίο βρισκόταν στο πλευρό των άπορων ανθρώπων, επιθυμώντας να τους βοηθήσει. Έτσι, θέλοντας να επιστρέψει στον λαό την περιουσία που ουσιαστικά του ανήκε αλλά μέχρι τότε την παρακρατούσαν οι τοκογλύφοι και μην γνωρίζοντας τι ανήκει ακριβώς σε ποιον, αποφάσισε να κρύψει τα νομίσματα μέσα σε πίτες, τις οποίες και τους τις μοίρασε.
Έτσι, εξηγείται και το φλουρί που βάζουμε στη βασιλόπιτα για να τον κερδίσει κάποιος τυχερός την Πρωτοχρονιά.
Ιταλία:
Στη γείτονα χώρα η περίοδος των Χριστουγέννων διαρκεί από τις 8 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου. Ανήμερα των Χριστουγέννων, μετά το παραδοσιακό γεύμα, τα παιδιά απαγγέλουν ποιήματα και ανταμείβονται χρηματικά. Επίσης, υπάρχει ο ιταλικός μύθος πως την παραμονή των Θεοφανείων η καλή μάγισσα Μπεφάνα, πετάει πάνω από τα σπίτια με την μαγική της σκούπα και αφήνει χριστουγεννιάτικα δώρα στα «καλά» παιδιά, ενώ αντίθετα στα «άτακτα» αφήνει ένα σακί με κάρβουνο.
Γερμανία:
Οι Γερμανοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο στόλισμα του σπιτιού με πολύχρωμα φωτάκια και χριστουγεννιάτικες φιγούρες, ενώ συνηθίζουν να στολίζουν στο εξωτερικό του σπιτιού φυσικό έλατο. Ένα από τα κύρια έθιμά τους, είναι το λεγόμενο “Adventskranz”, κατά το οποίο τοποθετούν ένα κηροπήγιο με τέσσερις θέσεις, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες του έτους. Κάθε Κυριακή που τελειώνει η εβδομάδα, ανάβουν και το αντίστοιχο κερί. Έτσι, υπολογίζουν αντίστροφα τις μέρες που απομένουν για τον ερχομό του νέου έτους. Κάτι σαν το advent calendar δηλαδή, απλά πιο παραδοσιακό!
Γαλλία:
Στη Γαλλία η παραμονή των Χριστουγέννων είναι εργάσιμη ημέρα, μιας και η χώρα δεν έχει επίσημη θρησκεία. Ο Pere Noel, όπως ονομάζουν τον Άγιο Βασίλη, δίνει τα δώρα του, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων.
Αυστρία:
Σε αυτή τη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης η περίοδος των Χριστουγέννων, ξεκινά από την 1η Δεκεμβρίου. Εκεί τα δώρα τα μοιράζει στα παιδιά ο Άγιος Νικόλαος, στις 6 Δεκεμβρίου. Οι Αυστριακοί, ακολουθώντας την παράδοση της γειτονικής τους Γερμανίας, τοποθετούν και αυτοί στο χριστουγεννιάτικο στεφάνι τους, κεριά τα οποία και ανάβουν ένα – ένα κάθε Κυριακή μέχρι να φτάσει η 24η Δεκεμβρίου. Από ό,τι φαίνεται οι Ευρωπαίοι λατρεύουν τα advent calendars! Και καλά κάνουν!
Σουηδία:
Στην Σκανδιναβική χώρα, έχουν το έθιμο της «Λουτσία» – που σημαίνει φως. Στις 13 Δεκεμβρίου, το πρωί, το μεγαλύτερο κορίτσι της οικογένειας, ντυμένο στα λευκά πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι και μοιράζει ζεστό καφέ με κουλουράκια. Στο κεφάλι φορά στεφάνι με αναμμένα κεριά ενώ τραγουδά κάλαντα, βασισμένα στον ρυθμό του ναπολιτάνικου τραγουδιού «Σάντα Λουτσία». Σε πολλές περιοχές της Νορβηγίας, έχουν επίσης το ίδιο έθιμο.
Ιαπωνία:
Στην μακρινή Ιαπωνία τα δώρα στα παιδιά τα φέρνει ο «Hoteiosho». Ο Hoteiosho, είναι μια αρχαία ιαπωνική θεότητα με την ιδιαιτερότητα να έχει μάτια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, με αποτέλεσμα να παρακολουθεί και να ξέρει ποια παιδιά ήταν φρόνιμα και ποια όχι στην διάρκεια της χρονιάς.
Ελβετία:
Στην Ελβετία τα παιδιά περιμένουν την 6η Δεκεμβρίου, τον Άγιο Νικόλαο να τους φέρει δώρα και γλυκά. Την τελευταία Πέμπτη, πριν τα Χριστούγεννα, τα παιδιά παρελαύνουν τραγουδώντας τα κάλαντα. Επίσης την παραμονή των Χριστουγέννων οι ανύπαντροι άνδρες του χωριού φοράνε μαύρα κοστούμια και ψηλά μαύρα καπέλα και κάνουν παρέλαση στους δρόμους. Είμαι σίγουρη ότι αυτό το έθιμο το δημιούργησαν ανύπαντρες γυναίκες!
Νορβηγία:
Στην χώρα των φιόρδ τα Χριστούγεννα ονομάζονται «Jul» και έχουν τις ρίζες τους σε αρχαία γεωργικά έθιμα του Χειμώνα και της εποχής της συγκομιδής. Ο Julenissen όπως ονομάζεται ο Νορβηγός Άγιος Βασίλης, μαζί με τους βοηθούς του φέρνει δώρα και καλή τύχη στο σπίτι και στο στάβλο. Το δώρο του; Ένα μπολ με κουρκούτι από αλεύρι. Εναλλακτικοί οι Νορβηγοί!
Πι.Ες. Φέτος τα Χριστούγεννα χρειάζομαι τη βοήθειά σου! Αν θέλεις να μοιραστείς την αγαπημένη σου Χριστουγεννιάτικη ανάμνηση ή ιστορία, μπορείς να την στείλεις μέχρι 17 Δεκεμβρίου είτε στο email skepsisbyathanasia@gmail.com, είτε σε προσωπικό μήνυμα στο Instagram του Skepsis by Athanasia, για να ενταχθεί σε ένα από τα άρθρα της στήλης Jingle Mingle, η οποία θα κάνει την αντίστροφη μέτρηση της μίας εβδομάδας μέχρι τα Χριστούγεννα, 18-24 Δεκεμβρίου!
Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!
Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!
*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 15:00 (GMT+3)!
Comments