Πολλοί νομίζουν ότι η Eurovision είναι ένας διαγωνισμός τραγουδιού που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη για χάρη μόνο των Ευρωπαίων ή ακόμα χειρότερα κάποιοι άλλο θεωρούν πως ο διαγωνισμός αφορά μόνο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ναι, το έχω ακούσει και αυτό-.
Αρκεί μόνο κάποιος να παρακολουθήσει έστω μία διοργάνωση για να αντιληφθεί πως τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει, καθώς το Ισραήλ συμμετέχει ενεργά στο διαγωνισμό από το 1973 και μάλιστα μετρά τρεις νίκες ως τώρα. Επίσης, σχετικά ενεργές συμμετοχές έχουν και το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία και η Γεωργία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως και το Μαρόκο συνήθιζε κάποτε να λαμβάνει μέρος. Έτσι, από το 2015 συμμετέχει και η Αυστραλία στο διαγωνισμό.
Ο λόγος που συμμετέχουν χώρες εκτός Ευρώπης στη Eurovision και πιο συγκεκριμένα ο λόγος που συμμετέχει η Αυστραλία;
Ας τα πάρουμε από την αρχή. Το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision τον διοργανώνει και τον φιλοξενεί η EBU (European Broadcasting Union), ελληνιστί Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση. Στην ένωση αυτή ανήκουν κατά βάση όλοι οι ευρωπαϊκοί κρατικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, όπως η ΕΡΤ στην Ελλάδα, το ΡΙΚ στην Κύπρο, το SVT στη Σουηδία, το BBC στο Ηνωμένο Βασίλειο κτλ.. Είναι μια συμμαχία των δημοσίων (κρατικών) οργανισμών μέσων μαζικής ενημέρωσης, η οποία ιδρύθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1950.
Όπως είναι φυσικό όλα τα κρατικά κανάλια συνεργάζονται και με άλλους οργανισμούς. Έτσι, το BBC, το οποίο είναι η κρατική τηλεόραση του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζεται με την κρατική τηλεόραση της Αυστραλίας, το SBS, δεδομένης και της πολιτικοοικονομικής τους εξάρτησης σαν κράτη.
Εκτός αυτού φυσικά, η Αυστραλία εδώ και πάρα πολλά χρόνια επιδεικνύει ένα αυθεντικό ενδιαφέρον και μια ειλικρινή αγάπη για τη Eurovision, όπως και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο (π.χ. ΗΠΑ).
Η αγάπη αυτή πηγάζει κυρίως από το γεγονός πως στην Αυστραλία κατοικούν πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες, όπως Έλληνες, Άγγλοι, Γάλλοι και Ιταλοί, με αποτέλεσμα να έχουν εμφυσήσει και στους ιθαγενείς Αυστραλούς αυτό το δέσιμο που μοιράζονται όλοι οι Ευρωπαίοι μεταξύ τους μέσω της Eurovision. Γι' αυτό από το 1973 το SBS μεταδίδει live όλες τις διοργανώσεις της Eurovision χωρίς καμία εξαίρεση, αποτελώντας τη μεγαλύτερη χώρα-θαυμάστρια της Eurovision εκτός Ευρώπης.
Επιπλέον, η σχέση μεταξύ της Αυστραλίας και της Eurovision δυνάμωσε όταν το 1974 η Olivia Newton-John εκπροσώπησε το Ηνωμένο Βασίλειο με το τραγούδι "Long Live Love", αλλά και όταν η Gina G έπραξε το ίδιο το 1996 με το τραγούδι "Just a little bit". Να σημειωθεί πως και οι δύο κατάγονται από την Αυστραλία.
Όπως είναι φυσικό έπειτα από αυτό ήταν επόμενο πως κάποια στιγμή η Αυστραλία θα αποτελούσε ενεργό μέλος της Eurovsion. Η ουσιαστική αρχή έγινε το 2014, όταν η Αυστραλία έλαβε μια πρόσκληση από την EBU για να πραγματοποιήσει μια guest εμφάνιση στη σκηνή του δεύτερου ημιτελικού με τη Jessica Mauboy και το τραγούδι "Sea of Flags".
Η ίδια τέσσερα χρόνια μετά θα εκπροσωπούσε τη χώρα της στον τελικό της Eurovision με το τραγούδι "We got love" παίρνοντας μέρος στο διαγωνιστικό κομμάτι αυτή τη φορά.
Το επόμενο βήμα για την ένταξη της Αυστραλίας στο διαγωνισμό έγινε το 2015, όταν προσκλήθηκε ο Guy Sebastian να λάβει μέρος στο διαγωνιστικό κομμάτι με το τραγούδι "Tonight Again" προς τιμήν της 60ης επετείου της Eurovision. Αρχικά είχε συμφωνηθεί η χώρα να συμμετάσχει στο διαγωνισμό μόνο το 2015, όμως η αγάπη και η αποδοχή από τον κόσμο "ανάγκασαν" την EBU να αναθεωρήσει και να επιτρέψει στην Αυστραλία να λάβει μέρος και την επόμενη χρονιά.
Μέχρι το 2019 η συμμετοχή της Αυστραλίας στη Eurovision βρισκόταν στο τραπέζι των συζητήσεων κάθε χρονιά, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν ήθελε να δεσμευτεί για παραπάνω από μία χρονιά. Μέχρι που στις 12 Φεβρουαρίου 2019 οι απαιτήσεις του κοινού "πίεσαν" μέχρι τέλους για ένα μόνιμο και μακροχρόνιο συμβόλαιο το οποίο και πραγματοποιήθηκε. Έτσι, η Αυστραλία συμφώνησε με την EBU να συμμετέχει στο διαγωνισμό μέχρι και το 2023.
Του χρόνου θα πρέπει να τοποθετήσουμε το ζήτημα πάλι στο επίκεντρο. Εσύ θέλεις να ανανεωθεί η συμφωνία ή όχι;
Comments