top of page

Jingle Mingle #2: Οι διασημότερες Χριστουγεννιάτικες ιστορίες

- 2 ημέρες για τα Χριστούγεννα! -


Η ιδέα για αυτό το σημερινό Jingle Mingle έρχεται από μια ευαίσθητη κοπέλα που υπογράφει με τα αρχικά Μ.Π.


~ #1: "Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" του Κάρολου Ντίκενς:


Η γνωστή σε όλους μας ιστορία του Εμπενίζερ Σκρουτζ, με πρωτότυπο τίτλο "A Christmas Carol", γραμμένη από τον Κάρολο Ντίκενς δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 19 Δεκεμβρίου 1843. Στην ιστορία αυτή ο τσιγκούνης Σκρουτζ έρχεται αντιμέτωπος με τα τρία φαντάσματα των Χριστουγέννων, αυτό του Παρελθόντος, αυτό του Παρόντος και αυτό του Μέλλοντος. Έπειτα από τα ηθικά διδάγματα που μεταδίδουν στον Σκρουτζ τα φαντάσματα, ο πρώτος βιώνει μια συναισθηματική μεταστροφή, απαρνιέται τη τσιγκουνιά του και ενστερνίζεται μια πιο ανθρώπινη και αλληλέγγυα συμπεριφορά απέναντι στους συνανθρώπους του. Το βιβλίο αυτό του Ντίκενς είχε άμεση επιτυχία και αποδοχή τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς. Πώς να μην έχει άλλωστε;


~ #2: "Ο Καρυοθραύστης" του Ε.Τ.Α Χόφμαν:


Η ιστορία του Χόφμαν, με την υπέροχη μουσική του Τσαϊκόφσκι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα το οποίο ανεβαίνει την περίοδο των Χριστουγέννων σε όλες τις μεγάλες σκηνές του κόσμου. Η ιστορία έχει ως εξής: Η Μαρία παίρνει ως Χριστουγεννιάτικο δώρο έναν Καρυοθραύστη. Δεν φαντάζεται όμως όλα τα ευτράπελα που θα ακολουθήσουν. Δεν φαντάζεται ούτε τη μάχη του Καρυοθραύστη με τον Βασιλιά των Ποντικών, ούτε την ιστορία της πριγκίπισσας Πιρπιλάτης με το σκληρό καρύδι.

~ #3: "Το κοριτσάκι με τα σπίρτα" του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν:


Το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα είναι μία ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η οποία εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1845. Η ιστορία έχει προσαρμοστεί σε κινούμενα σχέδια, τηλεοπτικές μουσικές ταινίες και άλλα. Εκτυλίσσεται μία κρύα Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Μέσα στο χαρούμενο πλήθος που έκανε τα ψώνια για τα Χριστούγεννα, ένα κοριτσάκι ντυμένο φτωχικά με κουρέλια ψιθύριζε πως δεν ζητιάνευε αλλά πως πουλούσε σπίρτα για να ζήσει. Τότε μια άμαξα πέρασε γρήγορα και η μικρή μόλις που πρόλαβε να τραβηχτεί στην άκρη του δρόμου. Το ένα της τσόκαρο τινάχτηκε μακριά, ενώ τα σπίρτα έπεσαν από την ποδιά της και σκορπίστηκαν στον υγρό δρόμο. Το κοριτσάκι γονάτισε στο χιόνι και άρχισε να μαζεύει ένα-ένα τα μουσκεμένα σπίρτα, τα οποία ήταν και το μόνο πράγμα που διέθετε στη ζωή της. Αποκαμωμένη βρήκε καταφύγιο σε μια γωνιά και άναψε ένα σπίρτο για να ζεσταθεί. Στην λάμψη τους είδε αρκετά υπέροχα οράματα, συμπεριλαμβανομένων ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου και γιορτινών διακοπών. Καθώς άναψε το επόμενο σπίρτο είδε ένα όραμα με την γιαγιά της, που την αγαπούσε πολύ. Άναβε το ένα σπίρτο μετά το άλλο για να κρατήσει το όραμα της γιαγιάς κοντά της για όσο περισσότερο μπορούσε.

Στο τέλος της ιστορίας το κοριτσάκι πέθανε και η γιαγιά της μετέφερε το πνεύμα της στον παράδεισο. Το επόμενο πρωί περαστικοί βρήκαν το νεκρό παιδί στην γωνιά, τριγυρισμένο από καμένα σπίρτα. Υπάρχει η φήμη πως η ιστορία πηγάζει από μια ξυλογραφία του Δανού καλλιτέχνη Johan Thomas Lundbye που απεικονίζει ένα φτωχό παιδί να πουλάει σπίρτα και η οποία τυπώθηκε στο ημερολόγιο του 1843. Πολλές απεικονίσεις του έργου είχαν σταλεί στον Άντερσεν από τον εκδότη του ημερολογίου, ζητώντας του να γράψει μία ιστορία γύρω από αυτό.


 

Οι γιορτές και οι αναμνήσεις είναι για να τις μοιράζεσαι! Φέτος, θυμόμαστε τις αγαπημένες μας Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις (κωμικές, συγκινητικές ή και τα δύο) και μεταδίδουμε το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων, την αγάπη! Η στήλη "Jingle Mingle", με τη βοήθεια των δικών σας ιστοριών και αναμνήσεων, θα κάνει την αντίστροφη μέτρηση της μιας εβδομάδας μέχρι τα Χριστούγεννα. Άρθρο της θα ανεβαίνει καθημερινά 18-24 Δεκεμβρίου.



 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 15:00 (GMT+3)!

10 views

Comments


bottom of page