top of page

Γιατί οι ειδήσεις αξίζουν μια θέση στην καθημερινότητά σου;

- Να θυμάσαι πάντα πως το ενημερώνεσθαι έχει την ίδια ευθύνη με το ενημερώνειν. Αποτελούν και τα δύο απαραίτητα στοιχεία μιας Δημοκρατίας. -



Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί υπάρχουν τα ΜΜΕ; Γιατί υπάρχουν δημοσιογράφοι; Ή γιατί ως πολίτες καλούμαστε να "ακολουθούμε" σε καθημερινή βάση τη ροή ειδήσεων;


Ναι, ξέρω. Για κάποιους τα ΜΜΕ και όλοι οι δημοσιογράφοι του πλανήτη είναι άχρηστοι και το εν λόγω επάγγελμα δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν. Εγώ, ούσα φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και μελλοντική επαγγελματίας του κλάδου, θλίβομαι όταν ακούω τέτοιες διατυπώσεις, καθώς όχι μόνο προσβάλουν τον κλάδο στον οποίο έχω επιλέξει να ανήκω, άρα εμμέσως και εμένα την ίδια, αλλά και γιατί δεν θα έπρεπε ένας σύγχρονος άνθρωπος να αρνείται να παραμένει ενημερωμένος σχετικά με τις τρέχουσες παγκόσμιες εξελίξεις.


Αρκεί κανείς να φανταστεί έναν κόσμο χωρίς τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους για να αντιληφθεί πόσα θετικά προσφέρει αυτό το λειτούργημα -διότι για λειτούργημα πρόκειται - στην κοινωνία και στον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Απλά πάρε μερικά λεπτά για να φανταστείς έναν κόσμο χωρίς τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης για τα πάντα από κάθε γωνία της οικουμένης και έπειτα συνέχισε την ανάγνωση του άρθρου. Είμαι σίγουρη ότι θα το αντιμετωπίσεις με εντελώς διαφορετική ματιά.


Στην Ελλάδα, δυστυχώς, χάρη στην εμπιστοσύνη που δεν μας έχουν εμφυσήσει τα πολιτικά πρόσωπα αυτού του τόπου και δεδομένου ότι τα ΜΜΕ συνδέονται σε έναν μεγάλο βαθμό με την πολιτική, τόσο πολύ που ορισμένοι θεωρούν μάλιστα ότι αυτά ελέγχονται από την πρώτη κι όχι το αντίστροφο που απαντά περισσότερο στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία του κόσμου διατηρεί μια αρνητική στάση απέναντι στον κλάδο της ενημέρωσης.


Ωστόσο, αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει ένας πολίτης με τις αρνητικές συνέπειες αυτής του της στάσης να γυρίζουν μπούμερανγκ στον ίδιο. Γιατί;


Παρακαλώ επίτρεψέ μου να παραθέσω μερικά από τα επιχειρήματά μου ως προς τα οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο η ορθή ενημέρωση σε καθημερινή βάση.


1. Όπως είχα αναφέρει και σε ένα παλαιότερο άρθρο σχετικά με τη δύναμη της Γνώσης, "ένας πολίτης έχει δύναμη στα χέρια του μόνο όταν κατέχει ήδη τη γνώση". Πώς περιμένει ένας πολίτης να έχει έστω και την ελάχιστη δύναμη στα χέρια του, αν δεν είναι ενημερωμένος; Κανείς ποτέ δεν κατάφερε να βγει νικητής σε μια μάχη έχοντας μηδενική γνώση για το θέμα στο οποίο προσπάθησε να κατακτήσει το υψηλότερο βάθρο. Και από την άλλη, όπως δηλώνει με το μότο της μεγάλη ελληνική εφημερίδα πανελλαδικής εμβέλειας, "ο ενημερωμένος πολίτης είναι καλύτερα προστατευμένος". Πώς πας στην μάχη άοπλος; Δεν μπορείς να περιμένεις να έχεις το πάνω χέρι στη χώρα στην οποία ζεις, αλλά ταυτόχρονα να μην ενημερώνεσαι ή να ενημερώνεσαι επιλεκτικά. Αν δεν έχεις επίγνωση των όσων συμβαίνουν στο κόσμο του οποίου αποτελείς μέρος, τότε απλά να περιμένεις τα απανωτά χτυπήματα, τότε απλά δέξου το γεγονός πως θα είσαι ένα θύμα της προπαγάνδας, του λαϊκισμού, των απόψεων των άλλων.


2. Έτσι, περνάω απευθείας στο επόμενο επιχείρημα. Θέλεις να είσαι ένα φερέφωνο των άλλων; Δεν θέλεις να έχεις τη δική σου άποψη για τα πράγματα, για την επικαιρότητα; Πώς περιμένεις να το καταφέρεις αυτό αν δεν ενημερώνεσαι, αν δεν γνωρίζεις ανά πάσα ώρα και στιγμή όλα όσα ταλανίζουν τώρα τον πλανήτη, αν δεν έχεις επίγνωση που βρίσκεται και που βαδίζει ο κόσμος; Ακόμα κι αν πιστεύεις εξαιτίας μιας περίπτωσης ή απλά άκουσες από κάποιον άλλον πως τα ΜΜΕ λένε ψέματα και όλα τα σχετικά, δεν θέλεις να το επιβεβαιώσεις αυτό; Έστω ότι συμφωνώ μαζί σου πως η ενημέρωση στις μέρες μας χωλαίνει σε κάθε περίπτωση και πάντα, πώς περιμένεις να έχεις άποψη, να κρίνεις, να καταδικάσεις, να αναζητήσεις τη Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία και την Ελευθερία του λόγου, αν δεν ενημερωθείς, αν δεν επιβεβαιώσεις με τα ίδια σου τα μάτια, με τα ίδια σου τα αυτιά πως πράγματι ισχύει αυτό που πιστεύεις ή αυτό που κάποιος άλλος σου είπε; Νομίζεις ότι οι άνθρωποι στην Κατοχή, στη Χούντα και στις δικτατορίες παγκοσμίως δεν ενημερώνονταν; Αν ναι, τότε πλανάσαι πλάνην οικτράν. Ενημερώνονταν και μάλιστα καθημερινά, γιατί ήθελαν να γνωρίζουν τι συμβαίνει στη χώρα τους και τον κόσμο, ήθελαν να έχουν άποψη.


3. Όλοι γνωρίζουμε πως ο πλανήτης μας έχει "πέσει στα δίχτυα" της παγκοσμιοποίησης με ό,τι αρνητικό ή θετικό συνεπάγεται αυτό. Η παγκοσμιοποίηση δεν μας προσφέρει μονάχα δικαιώματα, αλλά μας "φορτώνει" στις πλάτες και υποχρεώσεις. Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, όλ@ είμαστε πολίτες του κόσμου και όχι απλά μιας χώρας. Επομένως, είναι ανεύθυνο από τη μεριά ενός πολίτη του κόσμου να υψώνει τείχος απέναντι στην ενημέρωση. Με τον τρόπο αυτό, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, παίρνει στο λαιμό του ολόκληρο τον πλανήτη, ολόκληρη την κοινωνία. Διότι αρκεί ένα μόνο παραθυράκι στην αμάθεια για να ευδοκιμήσουν όλα αυτά που απειλούν τη Δημοκρατία και είμαι σίγουρη πως κανέν@ δεν θέλει να βιώσει πραγματικά.


4. Στο ίδιο μήκος κύματος, όπως ένας πολίτης του κόσμου έχει ευθύνη απέναντι στην παγκόσμια κοινωνία, έτσι και ένας πολίτης μιας χώρας έχει ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες του, οι οποίοι δεν είναι μόνο μερικοί άγνωστοι, αλλά και η ίδια του η οικογένεια, οι φίλοι του, οι συνεργάτες του, οι γείτονές του, τα παιδιά του και φυσικά οι μελλοντικές γενιές. Τί χώρα θα κληροδοτήσεις στις μεταγενέστερες γενιές; Θέλεις τα παιδιά και τα εγγόνια σου να πάρουν στα χέρια τους μια χώρα ανελεύθερη, μη δημοκρατική, άδικη, άνομη; Αν όχι τότε είναι στο δικό σου χέρι, τώρα να αναλάβεις την ευθύνη της ορθής ενημέρωσής σου. Γιατί η γνώση και η δύναμη που θα αποκτήσεις εσύ μέσω αυτής, θα είναι οι θεμέλιες λίθοι που θα κληρονομήσουν οι επόμενες γενιές, οι οποίες έχουν το δικαίωμα να βρουν μια χώρα (κι έναν κόσμο) καλύτερη από αυτή που βρήκαμε εμείς.


5. Τέλος, παρακολουθώντας, διαβάζοντας, ακούγοντας καθημερινά τις ειδήσεις δεν ενημερώνεσαι απλά, δεν αποκτάς απλά γνώση που γίνεται δύναμη, αλλά και ουσιαστική γνώση. Μαθαίνεις ιστορία, γεωγραφία, αποκτάς καινούργιο λεξιλόγιο και έρχεσαι σε επαφή με πολιτικοκοινωνικούς ή οικονομικούς όρους. Τί, δεν με πιστεύεις; Νομίζεις πως υπερβάλω; Ξεκίνα από σήμερα ένα πείραμα για να το επιβεβαιώσεις. Επέλεξε έναν ή περισσότερους τρόπους με τους οποίους επιθυμείς να ενημερώνεσαι ορθά (κι αυτό σημαίνει πως αποκλείεις από τη λίστα το Facebook και τα λοιπά social media) και σε καθημερινή βάση αφιέρωνε λίγο χρόνο σε αυτή την ενασχόληση για μια εβδομάδα. Μετά αναλογίσου πόσες καινούργιες λέξεις και φράσεις, πόσους ειδικούς όρους έμαθες, πόσο καλύτερα κατανόησες τη γεωγραφία και την ιστορία. Και αυτές είναι μόνο μερικές από τις γνώσεις που μπορείς να αποκομίσεις μέσω των ειδήσεων.


Να θυμάσαι πάντα πως το ενημερώνεσθαι έχει την ίδια ευθύνη με το ενημερώνειν. Αποτελούν και τα δύο απαραίτητα στοιχεία μιας Δημοκρατίας.

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη, Παρασκευή & Κυριακή στις 15:00 (ώρα Ελλάδος)!

19 views

Recent Posts

See All
bottom of page