top of page

"Θα πάρω μια ψαρόβαρκα να παναβγώ στην Πάρο" - Paros Island #TravelDiaries

- Αυτός ο ταξιδιωτικός οδηγός δεν περιλαμβάνει προτάσεις για ξέφρενο clubbing στη Νάουσα, ούτε για ολοήμερο πάρτυ στα beach bar της Σάντα Μαρίας ή της Πούντας. Είναι alternative! -


Πώς το λέει ο Γιαννάκης ο Πάριος; "Θα πάρω μια ψαρόβαρκα να παναβγώ στην Πάρο".


Ακολούθησα τη συμβουλή του λοιπόν και πέρασα πέντε ανέμελες και δροσερές (συγκριτικά με την πόλη) μέρες στο υπέροχο νησί της Πάρου.


Άνθρωποι ευγενικοί με όλους, ξένους και Έλληνες τουρίστες, πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν, μέρη μαγικά που αναδεικνύουν όλο το μεγαλείο ενός αιγαιοπελαγίτικου, κυκλαδίτικου νησιού, νερά που όμοιά τους δεν συναντάς πουθενά αλλού στον κόσμο και μια αύρα που σαν να σε κρατάει κλειδωμένο εκεί.


Πέρα όμως από αυτά τα ρομαντικά και θεωρητικά, ας μιλήσουμε και για τα πιο πρακτικά ζητήματα που απασχολούν κάθε ταξιδιώτη ο οποίος ετοιμάζεται να επισκεφθεί το νησί της Πάρου ή ακόμα βρίσκεται εκεί και θέλει κάποια επιπλέον κατεύθυνση.


- Το ταξίδι


Τα καράβια (οι "ψαρόβαρκες" για να μένουμε και στο κλίμα του τραγουδιού) που εκτελούν δρομολόγια προς την Πάρο είναι αρκετά και μάλιστα έχουν συχνά μέσα στην ημέρα δρομολόγια. Εμείς στο ταξίδι μας αυτό επιλέξαμε το περιβόητο Blue Star Delos. Το ταξίδι διαρκεί 4 ώρες και προτείνω οπωσδήποτε να τρέξεις να προλάβεις θέση στο εσωτερικό σαλόνι, διότι στο κατάστρωμα ή θα λιώσεις από τη ζέστη ή θα βρεθείς μέσα σε λίγα λεπτά στην Κρήτη με τη βοήθεια του ανέμου.



- Το κατάλυμα


Ψάχνεις ένα κατάλυμα που να είναι όμορφο και μέσα στην κυκλαδίτικη αισθητική, να έχει κοντά οργανωμένη και μη παραλία, εστιατόρια και καφετέριες, να απέχει από το κέντρο της Παροικιάς και το λιμάνι 10 λεπτά με τα πόδια, να είναι οικονομικό και να έχει καλό οικοδεσπότη; Ε τότε το βρήκες! Όπως το βρήκαμε κι εμείς και είναι το Magginas Studios που βρίσκεται στην Παραλία Λιβάδια στην Παροικιά, την πρωτεύουσα της Πάρου.


Επισκέψου τη σελίδα του καταλύματος: Magginas Studios



- Η Παροικιά


Αχ η Παροικιά, αχ! Όσοι επισκέπτονται την Πάρο λένε ότι το πιο όμορφο μέρος της είναι η Νάουσα. Εγώ λέω το αντίθετο. Το πιο όμορφο μέρος της Πάρου είναι η Παροικιά. Όπως είπαμε και παραπάνω, η Παροικιά είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Εκεί βρίσκεται το λιμάνι, το Κέντρο Υγείας, η Παναγία η Εκατονταπυλιανή, για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω και ένα πολύ όμορφο κέντρο με πολλά σοκάκια και τουριστικά σημεία. Επίσης είναι πιο κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού, αλλά και το λιμάνι της Πούντας από όπου αναχωρούν καραβάκια για την Αντίπαρο.


Πιστεύω πως είναι καλύτερα κανείς να επιλέξει την Παροικιά για τη διαμονή του στο νησί, δεδομένου ότι σε αυτή βρίσκονται σημαντικά σημεία που χρειάζεται ένας ταξιδιώτης, όπως το κέντρο υγείας ή το λιμάνι και να επιλέξει τη Νάουσα ως τις βραδινές εξόδους του, μιας και το μέρος φημίζεται για το Naousa by night. Άλλωστε, οι δύο πόλεις βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.



- Η Νάουσα


Κι έτσι περνάμε στο επόμενο θέμα μας που είναι αυτό της Νάουσας. Ένα κοσμοπολίτικο μέρος με άπειρα εμπορικά σοκάκια και φυσικά ατελείωτη νυχτερινή ζωή. Μια Μύκονος μέσα στην Πάρο. Αν λοιπόν είσαι κι εσύ σαν κι εμένα και θέλεις να επιλέγεις πότε θα βρίσκεσαι στη φασαρία και πότε στην ηρεμία, η Νάουσα δεν είναι για εσένα, για να μείνεις σε αυτή. Αν από την άλλη είσαι ένα συνεχές party animal, τότε φίλε/η μου μην αφήσεις τη Νάουσα να σου ξεφύγει.


Η Νάουσα αξίζει οπωσδήποτε έστω μια βραδιά των διακοπών σου, όχι απαραίτητα για clubbing, αλλά σίγουρα για μια περιπλάνηση στα σοκάκια της. Να θυμάσαι όμως πως είναι πάντα προτιμότερο να κάνεις κράτηση στα μαγαζιά που θέλεις να πας, αλλιώς θα καταλήξεις να περιπλανιέσαι στα σοκάκια ή να είσαι σε αναμονή για ώρες. Επίσης, μετά τις 12 το βράδυ όλα τα χαλαρά μπαρ μετατρέπονται σε clubs, οπότε μην ελπίζεις σε κάτι χαλαρό.


Στη Νάουσα βρίσκονται τα γνωστά clubs Barbarossa και Akanthus.



- Η μετακίνηση στο νησί


Όσοι δεν ταξιδεύουν στο νησί μαζί με το αυτοκίνητο ή τη μηχανή τους είναι σημαντικό να έχουν οργανώσει ένα πλάνο για τη μετακίνησή τους εκεί. Το ΚΤΕΛ Πάρου είναι κυρίως αρμόδιο για αυτή. Έχει συχνά δρομολόγια, οικονομικές τιμές με εκπτώσεις για φοιτητές και σύγχρονα πούλμαν (κάποια έχουν ΚΑΙ ξύλινο παρκέ παρακαλώ πολύ!). Εννοείται πως πραγματοποιούνται και νυχτερινά δρομολόγια προς τη Νάουσα, αλλά και δρομολόγια στις γνωστές κι όχι μόνο παραλίες του νησιού.


Βρες τα δρομολόγια, τις τιμές των εισιτηρίων και χρήσιμες πληροφορίες στη σελίδα του: ΚΤΕΛ Πάρου


Επίσης στο νησί είναι διαθέσιμα και ταξί. Η κούρσα από Παροικιά προς Νάουσα και το αντίστροφο για τρία άτομα (αν και πιστεύω πως δεν πάει απαραίτητα με τα άτομα) κυμαίνεται γύρω στα 25 ευρώ.


Τηλέφωνα ταξί:

228 402 1500

694 413 8995

698 174 6002


- Οι παραλίες


Νομίζω πως δεν χρειάζεται να πω πως όλες οι παραλίες σε όλα τα νησιά του Αιγαίου είναι ωραίες. Είναι μια πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουμε. Εμείς σε αυτές τις πέντε μέρες που περάσαμε στο νησί, επισκεφθήκαμε μόνο μία από τις πιο γνωστές παραλίες της Πάρου, τις Κολυμπήθρες. Ο λόγος που δεν επισκεφθήκαμε τη Σάντα Μαρία, τη Χρυσή Ακτή και την Πούντα, ήταν πως προτιμούσαμε να χαλαρώσουμε σε μια ήρεμη παραλία και όχι να παρτάρουμε με τα λάδια και τα αλάτια. Έτσι επιλέξαμε άλλες παραλίες, λιγότερο γνωστές, αλλά εξίσου πανέμορφες, την Αλυκή και τα Λιβάδια.


Οι Κολυμπήθρες είναι μια ωραία παραλία, με καταγάλανα νερά φυσικά. Ωστόσο, έχω την εντύπωση πως είναι λίγο υπερεκτιμημένη. Ναι, το τοπίο με τα βράχια είναι κάτι διαφορετικό, αλλά δεν είναι κάτι που αξίζει να το δεις παραπάνω από μία φορά.



Για εμένα η πιο όμορφη παραλία της Πάρου, τουλάχιστον από αυτές που είδα με τα μάτια μου, είναι η Αλυκή. Καθαρή, όμορφη, ήρεμη, με αμμουδιά, αρκετό χώρο ελεύθερης παραλίας, αλλά και ένα υπέροχο εστιατόριο, που προσφέρει ξαπλώστρες, με νόστιμο φαγητό και οικονομικές, φυσιολογικές τιμές (ναι, φυσιολογικές, έτσι όπως το καταλαβαίνεις, τιμές που εμείς οι νεότεροι ίσα που τις προλάβαμε να ισχύουν στα μαγαζιά πριν χρόνια).


Βρες το εστιατόριο στη σελίδα του: Apoplous Taverna & Ouzeri



Δεύτερη αγαπημένη παραλία είναι η παραλία Λιβάδια, που βρισκόταν μόλις πέντε βήματα από το κατάλυμά μας. Ο λόγος που έρχεται δεύτερη σε σειρά προτίμησης είναι οι τεράστιες πέτρες που βρίσκονται μέσα στη θάλασσα και κάνουν τη διαδρομή μέχρι τα βαθιά λίγο δύσβατη. Το εστιατόριο που βρίσκεται εκεί μάλιστα ανήκει σε έναν Ιταλό και όλοι οι υπάλληλοι είναι από το εξωτερικό που σημαίνει ότι σου μιλάνε στα αγγλικά. Σαν εστιατόριο προσφέρει ένα πλούσιο και οικονομικό μενού, ενώ οι ξαπλώστρες του παρέχονται σε ακόμα πιο οικονομικές τιμές από αυτές της Αλυκής.


Βρες το εστιατόριο στη σελίδα του: Filoxenia



- Το αξιοθέατο


Το αξιοθέατο της Πάρου δεν είναι άλλο από τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής. Εκτός από μνημείο θρησκευτικού ενδιαφέροντος, η Παναγία Εκατονταπυλιανή έχει και μεγάλη ιστορική σημασία, καθώς αποτελεί αρχαιολογικό χώρο. Γι' αυτό και προσφέρονται ξεναγήσεις στο χώρο του ιερού προσκυνήματος. Επίσης, εκεί μπορεί να βρει κανείς και κατάστημα με αγιασμό, μύρο, λάδι, εικόνες, θρησκευτικά βιβλία και εκκλησιαστικά είδη. Φυσικά, όλα πωλούνται σε χαμηλές τιμές, δεδομένου ότι από τα έσοδα των πωλήσεων τίποτα δεν χρησιμοποιείται για ιδιωτική χρήση.


Ο ναός βρίσκεται μόλις 350 μέτρα από το λιμάνι και 450 μέτρα από το σταθμό ΚΤΕΛ της Παροικιάς.


Η σελίδα του ναού: Παναγία η Εκατονταπυλιανή



- Οι αγορές των σουβενίρ


Τί είναι οι διακοπές στο νησί αν δεν περιλαμβάνουν αγορές σουβενίρ; Αν είσαι από τους ανθρώπους που λατρεύουν καθετί χειροποίητο που απεικονίζει το μεράκι και την αγάπη για δημιουργία των ντόπιων, τότε τόσο τα σοκάκια της Παροικιάς, όσο και της Νάουσας θα σε μαγέψουν και θα σε κάνουν να μην μπορείς να επιλέξεις.


Εγώ θα σου προτείνω τα καταστήματα από τα οποία αγόρασα σουβενίρ και βρίσκονται όλα στην Παροικιά, αλλά μη διστάσεις να περάσεις ώρες χαζεύοντας και ανακαλύπτοντας τα ταλέντα των ανθρώπων του νησιού.



Στη "Μάγισσα" θα βρεις υπέροχα διακοσμητικά σπιτιού, κρεμαστά για τους τοίχους, αλλά και κοσμήματα.


Η σελίδα του καταστήματος: Μάγισσα



Στο "Μαρουσάκι" θα βρεις μαγνητάκια και κλασικά σουβενίρ, αλλά και διακοσμητικά φτιαγμένα από ιδιαίτερα υλικά.


Η σελίδα του καταστήματος: Το Μαρουσάκι


Στο "Locus" θα βρεις υπέροχα κοσμήματα για άντρες και γυναίκες, που κυμαίνονται σε όλες τις τιμές, καθώς επίσης και πολύ όμορφα αναμνηστικά μπρελόκ.


Η σελίδα του καταστήματος: Locus


- Το φαγητό


Έπρεπε να φτάσει η τελευταία μέρα και το τελευταίο γεύμα στο νησί, για να ανακαλύψουμε ένα εστιατόριο τέλειο στα πάντα. Νομίζω πάντα έτσι γίνεται. Σαν να συνωμοτεί η αύρα του νησιού να αναχωρήσεις από εκεί χορτάτος και ευχαριστημένος από όλα.


Το "Εξαίσιον" είναι όνομα και πράμα. Τοποθετημένο στο κέντρο της Παροικιάς, στην είσοδο για τα σοκάκια, έχει εξαίσιο φαγητό, εξαίσια αισθητική, εξαίσιο προσωπικό, εξαίσια τοποθεσία και εξαίσιες τιμές. Είναι το εστιατόριο που θέλεις να πας για να φας καλά με την έννοια που δίνουμε στο καλό φαγητό εδώ στην Ελλάδα. Να φας κάτι γευστικό που να φωνάζει Ελλάδα από μακριά, κάτι που θα σε χορτάσει για το υπόλοιπο της μέρας και να το πληρώσεις όσο αξίζει, ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο.


Βρες το εστιατόριο στη σελίδα του: Εξαίσιον



- Το πανηγύρι


Και για το φινάλε, άφησα το πιο υπέροχο από όλα. Το πανηγύρι της Αγίας Άννας, που πραγματοποιείται στον Λόφο της Αγίας Άννας στην Παροικιά στις 24 Ιουλίου. Δεν είναι υποχρεωτικό να πας σε αυτό. Πήγαινε απλά σε ένα πανηγύρι οπουδήποτε στο νησί. Η εμπειρία του νησιώτικου πανηγυριού, είναι ξεχωριστή. Θα με θυμηθείς!



- Χρήσιμα τηλέφωνα:


Κέντρο Υγείας: 228 402 2500

Λιμεναρχείο: 228 402 1240

Αστυνομία: 228 402 3333

Αεροδρόμιο: 228 409 2030


- The Paros Diaries on socials:













* Το παρόν άρθρο δεν είναι σε συνεργασία.

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη, Παρασκευή & Κυριακή στις 15:00 (ώρα Ελλάδος)!

19 views

Recent Posts

See All
bottom of page