top of page

Αυτοί είναι οι 30 πιο περίεργοι νόμοι ανά τον κόσμο!

- Ετοιμάσου για τρελές απαγορεύσεις! -



Καμία χώρα δεν μοιάζει απόλυτα με κάποια άλλη πάνω στον πλανήτη. Κι αυτό σημαίνει πως ακόμα κι η νομοθεσία της εκάστοτε χώρας διαφέρει ίσως σε ορισμένα σημεία από αυτές των υπολοίπων, σύμφωνα με τα ήθη, τα έθιμα και την κουλτούρα της.


Ωστόσο, κάποιοι νόμοι είναι - για εμάς που ζούμε σε άλλη χώρα - κάπως περίεργοι αν και όλοι έχουν κάποια βάση για τους πολίτες των αντίστοιχων χωρών.

 

1. Φτυσ' την τσίχλα πριν μπεις στη Σιγκαπούρη!


Ο νόμος αυτός ισχύει στη Σιγκαπούρη από το 1992, όταν η εισαγωγή, η πώληση, η παραγωγή και η κατανάλωση τσίχλας και όποιου υποκατάστατού της απαγορεύτηκαν. Η όλη ιστορία ξεκίνησε τη στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας έφτασε να δαπανά 150.000 δολάρια το χρόνο, ώστε να καθαρίζει τσίχλες ως απόβλητα από δημόσιους χώρους, εξαιτίας του βανδαλισμού που ασκούσαν ορισμένοι εναντίον της δημόσιας περιουσίας. Πλέον, οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ή ακόμα και φυλάκιση. Οι μοναδικές εξαιρέσεις είναι οι τσίχλες που έχουν θεραπευτική δράση, όπως οι τσίχλες νικοτίνης.


2. Στο ραδιόφωνο του Καναδά θα ακούς μόνο Καναδά. Τέλος!


Μα τι εθνικισμός κι αυτός πια; Εντάξει, μην τους δικάζουμε. Έχουν πρόγραμμα οι άνθρωποι. Συγκεκριμένα, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να αφιερώνουν στους Καναδούς καλλιτέχνες τουλάχιστον το 35% του ραδιοφωνικού χρόνου. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, Δευτέρα με Παρασκευή ξέχνα την Ariana Grande, τη Lay Gaga και την Beyonce (κι άλλους πολλούς)! Αλλά, ετοιμάσου να απολαύσεις ατελείωτες επιτυχίες από τον Michael Buble, τον Justin Bieber, τη Celine Dion και τον Shawn Mendes!


3. Είναι παράνομο να ξεμείνεις από βενζίνη στη Autobhan!


Οι Γερμανοί στο Autobhan, πιστεύουν πως είναι ευθύνη σου να διατηρείς το αυτοκίνητό σου σε καλή κατάσταση. Συμπεριλαμβανομένου και του γεμάτου ντεπόζιτου! Αν ξεμείνεις από βενζίνη είναι δικό σου λάθος κι ετοιμάσου να πληρώσεις πρόστιμο γι' αυτό! Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Λοιπόν, στους αυτοκινητοδρόμους απαγορεύεται να περπατάς στην άκρη του δρόμου, άρα δεν μπορείς να πας μέχρι το πλησιέστερο βενζινάδικο. Επίσης, απαγορεύεται να σταθμεύεις στην άκρη του δρόμου στους αυτοκινητοδρόμους, μέχρι να έρθει η οδική βοήθεια. Άρα, ουσιαστικά πληρώνεις πρόστιμο γιατί παραβιάζεις έναν από αυτούς τους δύο διεθνείς κανόνες του ΚΟΚ, αλλά για τους πολίτες του Autobhan είσαι loser που ξέμεινες από βενζίνη! Να τσεκάρεις τα κοντέρ!


4. Απαγορεύεται να δώσεις τροφή στα Βενετσιάνικα περιστέρια!


Οι ιθύνοντες στη Βενετία απηύδησαν το 2008 με τον κατακλυσμό που δεχόταν η πόλη από τα περιστέρια, γι' αυτό αποφάσισαν να περιορίσουν τη δράση τους. Η καθαριότητα των κεντρικών πλατειών της πόλης άρχισε να κοστίζει υπέρογκα ποσά τόσο στην πολιτεία όσο και στους πολίτες που καλούνταν να πληρώνουν φόρους για τις βρωμιές των περιστεριών, οι οποίοι ανέρχονταν σε 275 ευρώ ανά κάτοικο κάθε χρόνο. Πλέον, αν ένας Βενετσιάνος ή ένας τουρίστας δώσει λίγο από το κουλουράκι του στα περιστέρια θα κληθεί να καταβάλει στις αρμόδιες αρχές το ποσό των 700 ευρώ! Ξουτ, κακά περιστέρια, είμαστε κι ευαίσθητοι και δεν θα συγκρατηθούμε!


5. Είσαι σίγουρος/η πως θέλεις να ανέβεις στην Ακρόπολη με ψηλοτάκουνα; Για τόλμα!


Να τη κι η Ελλαδίτσα στα περίεργα! Όχι, που θα 'λειπε! Βασικά, αναρωτιέμαι, πόσο τρελός/η μπορεί να είναι κάποιος/α, ώστε να επιλέξει ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα για να κάνει ανάβαση στον Ιερό Βράχο; Καλέ, τον έχεις ανέβει ποτέ; Θα σκοτωθείς στο πρώτο βήμα! Αλλά, στα του νόμου τώρα. Ο νόμος περί ψηλοτάκουνων στον Παρθενώνα ψηφίστηκε το 2009 με αποτέλεσμα - αν λέμε τώρα, αν - κάποιος/α θέλει να φορέσει ψηλοτάκουνα στην επίσκεψή του/της αυτή, να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τους κοθόρνους του/της στη Διονυσίου Αεροπαγίτου και να ανέβει ξυπόλυτος/η! Φυσικά, η θέσπιση αυτού του νόμου έχει τη βάση της στην προστασία των πολύτιμων μαρμάρων του μνημείου, η οποία τίθεται σε κίνδυνο όταν αιχμηρά στιλέτο έρχονται σε επαφή μαζί τους.


6. Στην Πολωνία δεν μπορείς να φοράς μπλούζα με τον Γούινι το Αρκουδάκι!


Ο λόγος; Το αγαπημένο παιδικό αρκουδάκι δεν φοράει παντελόνι. Είναι γυμνό. Τα μικρά παιδιά δεν κάνει να βλέπουν γυμνούς. Άρα, απαγορεύεται να φοράς στην Πολωνία μπλούζα με τον Γουίνι. Αυτός ο συνειρμός φάνηκε απολύτως λογικός στις Πολωνικές αρχές! Αλλά, σε κανέναν άλλον!


7. Οι γαλλικές παραλίες έχουν έναν κανόνα: Οι άντρες μπορούν να φορούν ΜΟΝΟ speedos!


Άκου να δεις τώρα. Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι ένας άντρας δύσκολα θα κυκλοφορούσε εκτός παραλίας και πισίνας με ένα speedo. Ενώ, με ένα μαγιό βερμούδα, θα καθόταν και σε μια καφετέρια, θα πήγαινε και μέχρι το περίπτερο, θα έμπαινε και στο σούπερ μάρκετ, μιας και μοιάζει σαν παντελονάκι. Που να τα κάνει όλα αυτά με το speedo που μοιάζει με βρακί; Άρα, αφού πάνω από το speedo θα φορά κανονικό ρούχο, όταν θα μπαίνει με το speedo μέσα στο νερό, αυτό θα παραμένει καθαρό! Πραγματικά θα ήθελα πολύ να γνωρίσω το νομοθέτη αυτού του νόμου. Έχει άραγε ζωή;!


8. Απαγορευμένες οι μάσκες σε δημόσιο χώρο στη Δανία!


Νόμιζες οι χειρουργικές ε; Όχι, αυτές επιτρέπονται κανονικά! Η Δανέζικη κυβέρνηση θέλει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τον οποιοδήποτε κυκλοφορεί στο δρόμο, ειδικά όταν πρόκειται για εκδηλώσεις με συνωστισμό. Ο νόμος θεσπίστηκε τον Αύγουστο του 2018, έπειτα από το φόβο πως τρομοκράτες του ISIS έχουν εισβάλει στη χώρα, και απαγορεύει μέχρι και σήμερα όχι μόνο τις μάσκες, αλλά και τα κράνη, τα κασκόλ, τα καπέλα, τα ψεύτικα μούσια, ακόμα και τις μπούργκες. Κάτσε ρε φίλε. Και πως την παλεύετε με το κρύο εκεί στα βόρεια χωρίς κασκόλ και καπέλα;


9. Θες να κυκλοφορείς χωρίς μπλούζα; Όχι στη Βαρκελώνη φιλαράκι!


Οι αρχές στη Βαρκελώνη σε μια προσπάθειά τους να κρατήσουν τους δρόμους της πόλης "σεμνούς" και χωρίς ημίγυμνους να περιφέρονται, το 2011 ψήφισαν το συγκεκριμένο νόμο. Πλέον, δεν μπορεί κανένας να περιφέρεται γυμνόστηθος στη Βαρκελώνη εκτός κι αν βρίσκεται στην παραλία ή στην πισίνα. Αν τα πετάξεις όλα έξω και βγεις τσάρκα στους δρόμους της πόλης, θα κληθείς να καταθέσεις στο ισπανικό κράτος 260 ευρώ.


10. Μη βρίζεις ρε φίλε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα!


Σύμφωνα με το άρθρο 373 του ποινικού κώδικα των ΗΑΕ "οι βωμολοχίες ατιμάζουν την τιμή ή τη σεμνότητα ενός ανθρώπου". Ο εν λόγω νόμος δεν περιλαμβάνει ωστόσο μόνο τις άσεμνες λέξεις, αλλά και τις άσεμνες χειρονομίες και τα άσεμνα emoji που χρησιμοποιούνται στα social media. Αν παραβιάσεις αυτόν τον κανόνα, είτε θα πληρώσεις πρόστιμο, είτε θα πας φυλακή, είτε θα απελαθείς από τη χώρα! Το παίρνουν στα σοβαρά όπως καταλαβαίνεις! Νομίζω πως ένας Βαλκάνιος θα ήταν καλό να μην επισκέπτεται τα ΗΑΕ! Για το καλό του.


11. Στη Ρωσία απαγορεύεται να φοράς δαντελωτά εσώρουχα. Μπαρντόν;!


Αρχικά, ας ξεκινήσουμε από κάτι πολύ σοβαρό. Που βλέπουν τι εσώρουχα φοράω; Και τι είδους έλεγχο θα μου κάνουν αν υποπτευθούν ότι φοράω δαντελωτά εσώρουχα; Και πώς θα το υποπτευθούν; Στο θέμα μας όμως. Το 2014 στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν (όλες χώρες τις πρώην Σοβιετικής Ένωσης) ψηφίστηκε αυτός ο νόμος με γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια. Το επιχείρημα τους; Η δαντέλα είναι επικίνδυνη για τις ευαίσθητες περιοχές. Γι΄ αυτό όλοι/ες πρέπει να φορούν εσώρουχα φτιαγμένα τουλάχιστον από 6% βαμβάκι.


12. Ξέχνα το χορό στο σκοτάδι μετά τα μεσάνυχτα στην Ιαπωνία!


Η ιστορία ξεκινά το 1948, όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες είχαν καταλάβει την Ιαπωνία. Η απαγόρευση άρχισε να ισχύει, για να μην παρασυρθούν από τους "αμαρτωλούς" Αμερικάνους οι πολίτες, μιας και ο χορός μετά τα μεσάνυχτα ήταν δυτικό τερτίπι, ενώ για τους Ιάπωνες θεωρούταν αμαρτία. Τότε, ο χορός μετά τα μεσάνυχτα απαγορευόταν ρητά. Σήμερα, ο χορός μετά τα μεσάνυχτα επιτρέπεται αρκεί να μην γίνεται στο σκοτάδι!


13. Στο Ουαϊόμινγκ κάθε κτίριο ΠΡΕΠΕΙ να έχει τέχνη!


Στην πολιτεία του Ουαϊόμινγκ στην Αμερική, κάθε δημόσιο κτίριο πρέπει να περιλαμβάνει μια νότα τέχνης. Συγκεκριμένα, ένα προϊόν τέχνης που αξίζει τουλάχιστον το 1% των εξόδων του κτιρίου, αλλά δεν υπερβαίνει τα 100.00 δολάρια. Είναι καλλιεργημένοι οι άνθρωποι!


14. Ούτε να πεθάνεις δεν μπορείς στη Γαλλία αν δεν πληρώσεις!


Στη γαλλική πόλη Sarpourenx, απαγορεύεται να πεθάνεις μέσα στα όρια της πόλης... αν δεν έχεις αγοράσει τάφο στο νεκροταφείο. Ο δήμαρχος της πόλης αποφάσισε να θεσπίσει το συγκεκριμένο νόμο, το 2008, επειδή το νεκροταφείο ήταν γεμάτο. Μάλιστα, στον γραπτό νόμο αναφέρεται με τα εξής ακριβή λόγια η φράση: "Οι παραβάτες θα τιμωρούνται αυστηρά". Τα συμπεράσματα δικά σας!


15. Αν θέλεις να κάνεις προσπέραση στο Νιού Τζέρσει, πάτα την κόρνα!


Κι άλλο που δεν θέλουν οι πολίτες του Νιού Τζέρσει! Τα πράγματα είναι απλά στο συγκεκριμένο νόμο. Αν θέλεις να προσπεράσεις ένα αυτοκίνητο, οφείλεις να κορνάρεις καθ΄ όλη τη διάρκεια της προσπέρασης, με σκοπό να προειδοποιήσεις τον άλλον οδηγό. Οκ;


16. Καστράκι από άμμο στην Ισπανία; Απαπα!


Οι Ισπανοί γενικά έχουν ένα θέμα με τις παραλίες και τους κανόνες τους. Απεχθάνονται να σε βλέπουν να φτιάχνεις καστράκια στην άμμο κι αν σε πιάσουν να το κάνεις σου δίνουν πρόστιμο. Ναι, ακόμα κι αν είσαι παιδί! Η επιβάρυνση φυσικά σε αυτή την περίπτωση πέφτει στον γονέα. Στη Μαγιόρκα το πρόστιμο ανέρχεται στα 100 ευρώ, αλλά στη Γκαλίθια το πρόστιμο ανέρχεται στα 1.500 ευρώ! Δεν άκουσα; Πώς είπατε; Ορίστε;


17. Βρε βρωμιάρη, μην κατουράς μέσα στον ωκεανό στην Πορτογαλία!


Ναι, στην Πορτογαλία θα ξεχάσεις αυτά που έμαθες εδώ στην Ελλάδα. Θα χρησιμοποιείς την τουαλέτα σαν πολιτισμένος άνθρωπος. Ο λόγος που υπάρχει αυτός ο νόμος είναι φυσικά η υγεία των λουόμενων και η καθαριότητα του ωκεανού.


18. Η εκκλησία της Αλαμπάμα είναι κάθετη: Όχι ψεύτικα μουστάκια μέσα στους ναούς!


Βασικά, η πολιτεία της Αλαμπάμα με τον νόμο αυτό θέλει να περιορίσει τις πιθανότητες να διακοπεί η ιερή ακολουθία, επειδή κάποιος γέλασε με το ψεύτικο μουστάκι κάποιου άλλου. Ουσιαστικά, μπορείς να φοράς ένα ψεύτικο μουστάκι μέσα στην εκκλησία, αλλά πρόσεξε μην σε πάρουν χαμπάρι οι υπόλοιποι πιστοί.


19. Βολιβία και ισότητα: Δύο άσπονδοι εχθροί - Οι παντρεμένες γυναίκες μπορούν να πίνουν μόνο ένα ποτήρι κρασί!


Στην Λα Παζ της Βολιβίας υπάρχει σεξισμός, ας το παραδεχτούμε! Αν είσαι ελεύθερη, λέει ο νόμος, μπορείς να πιείς όσο κρασί θέλεις. Αν, όμως, είσαι παντρεμένη, τότε μπορείς να πιείς μόνο ένα ποτήρι κρασί, αλλιώς θα είσαι ανήθικη. Λέει ο νόμος. Αν επίσης, μια παντρεμένη γυναίκα παραβιάσει αυτό το νόμο, τότε ο άντρας της έχει το δικαίωμα να τη χωρίσει δημοσίως και επιτόπου. Εμπρός, πίσω!


20. Στην Αυστραλία ισχύει ΜΟΝΟ το "να σωπάσει για πάντα"!


Στην Νότια Αυστραλία δεν ισχύει το "όποιος έχει αντίρρηση γι' αυτό το γάμο να μιλήσει τώρα". Ισχύει μόνο το "να σωπάσει για πάντα". Σαφώς και οι ιερείς λένε ολοκληρωμένη την φράση, αλλά αν τολμήσεις να διακόψεις έναν γάμο τότε θα πληρώσεις 10.000 δολάρια και ίσως φυλακιστείς για δύο χρόνια. Να ζήσουν τα αγαπημένα ζευγάρια που δεν τα χωρίζει κανείς στη Νότια Αυστραλία!


21. Άσε το σκαρφάλωμα στα δέντρα για άλλα μέρη εκτός του Καναδά!


Στο Οντάριο, την πρωτεύουσα Οττάβα και τα δάση απαγορεύεται να σκαρφαλώνεις σε δέντρα. Αν το κάνεις θα πληρώσεις πρόστιμο πάνω από 300 δολάρια. Ο λόγος που ισχύει αυτός ο κανόνας υποπτευόμαστε όλοι πως είναι η ασφάλεια, μιας και δεν υπάρχει εξήγηση από την κυβέρνηση.


22. Συγγνώμη κυρία κότα, δεν μπορείτε να διασχίζετε τον δρόμο στη Γεωργία!


Στο Quitman, στη Γεωργία μια κότα δεν μπορεί να διασχίσει τον δρόμο σύμφωνα με τον νόμο. Η πολιτεία πήρε αυτή την απόφαση για να ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες των πουλερικών να τα φυλάνε σε ελεγχόμενο και προστατευμένο χώρο. Που πας κυρά κότα κι εσύ; Θα μας βάλεις σε έξοδα!


23. ΠΡΕΠΕΙ να βγάζεις τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα το σκύλο βόλτα στο Τορίνο!


500 ευρώ πρόστιμο θα κληθεί να πληρώσει ένας παραβάτης αυτού του νόμου στο Τορίνο της Ιταλίας. Τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα οι τετράποδοι φίλοι μας πρέπει να κάνουν τη βόλτα τους σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο.


24. Ώπα φίλε, που πας με τόσα ψιλά στον Καναδά;!


Ο Καναδάς έχει έναν νόμο για τα νομίσματα. Περίεργο. Γιατί δεν τον έχουμε ξαναδεί τον Καναδά σε αυτή τη λίστα! Λοιπόν, αν κάνεις συναλλαγή πάνω από 10 δολάρια απαγορεύεται να πληρώσεις με κέρματα. Κύριε των δυνάμεων!


25. Και ναι, απαγορεύεται να τρως ανθρώπινο κρέας στο Άινταχο!


Στο Άινταχο των ΗΠΑ θα κληθείς να αντιμετωπίσεις κάθειρξη 14 ετών αν φας ανθρώπινη σάρκα. Ωστόσο, ο νόμος ξεκαθαρίζει πως αν είναι ανάγκη επιβίωσης, δεν τίθεται κάποιο θέμα. Ωραία. Να θυμηθώ να μην επισκεφτώ ποτέ το Άινταχο. Ποτέ δεν ξέρεις!


26. Που το πας το κομφετί στην Αλαμπάμα; ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ!


Στο Mobile της Αλαμπάμα οι κάτοικοι δεν είναι φαν του κομφετί. Προτιμούν τις σερπαντίνες. Υποθέτω... Μάλιστα, είναι παράνομο όχι μόνο να το πετάς στο αέρα, αλλά και να το έχεις στην κατοχή σου, να το παράγεις, να το αποθηκεύεις ή να το πουλάς. Καταλάβαμε. Όχι κομφετί! Ούτε όπλο να ήταν!


27. Στο Μαλάουι θα μάθεις τρόπους - Μην την αμολάς ρε φίλε!


Ο νόμος περί... πορδής (μετά συγχωρήσεως) ψηφίστηκε στο Μαλάουι το 2011. Ένα ερώτημα όμως έχει γεννηθεί. Οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα με τα αέρια θεωρούνται παραβάτες; Οεο;


28. Φιλαράκι, πρόσεξε πως αποκαλείς μια γυναίκα στην Οκλαχόμα, αλλιώς χώσε το χέρι στη τσέπη!


Στην Οκλαχόμα οι άνθρωποι είναι μπροστά! Αν ένας άντρας υπονοήσει (ούτε καν να το πει ξεκάθαρα δηλαδή) ότι μια γυναίκα δεν είναι αγνή, είτε είναι παντρεμένη είτε όχι, τότε είναι ένοχος για συκοφαντία. Μάλιστα, το πρόστιμο που του αναλογεί κυμαίνεται από 25-500 δολάρια ανάλογα την έκταση της συκοφαντίας. Οκλαχόμα, δίδαξέ μας!


29. Μην τρως σοκολατάκια στην Ιαπωνία - Η παχυσαρκία απαγορεύεται!


Για να βοηθήσουν τους πολίτες να διαχωρίσουν τους εαυτούς τους από τους αθλητές Sumo, οι ιαπωνικές αρχές δημιούργησαν το Metabo Law, σύμφωνα με τον οποίο οι άνθρωποι ηλικίας 40 με 74 πρέπει να κάνουν μια ετήσια μέτρηση της μέσης τους. Πρόστιμα δίνονται στους άντρες που οι μέσες τους είναι πάνω από 33,5 ίντσες και σε γυναίκες που οι μέσες τους είναι πάνω από 35,4 ίντσες.


30. Στο Τρινιντάντ & Τομπάγκο δεν θέλουν να βλέπουν τις απλωμένες κιλότες σου!


Στα δύο νησιά της Καραϊβικής οι άνθρωποι δεν θέλουν να βλέπουν κρεμασμένα ρούχα κάθε είδους. Έτσι, απαγορεύεται να απλώνεις τη μπουγάδα σου σε σημεία που είναι ορατά από το δρόμο. Δεν χρειάζεται όλοι να δουν καλέ ότι είσαι νοικοκύρης/α!

 

Ποιος νόμος σου φάνηκε πιο λογικός και ποιος πιο περίεργος;


 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 15:00 (GMT+3)!

37 views
bottom of page