top of page

Όταν το ελληνικό πεντάγραμμο έκανε παγκόσμιο τουρνέ

- Τα ελληνικά τραγούδια που ακούστηκαν σε όλη την υφήλιο. -

Έχει τύχει ποτέ να ακούσεις ένα τραγούδι και να σπας το κεφάλι σου που το έχεις ξανακούσει; Ή να είσαι σίγουρος/η πως η μελωδία σου είναι γνωστή, αλλά κάτι αλλάζει ως προς τους στίχους; Είμαι σίγουρη ότι σου έχει συμβεί έστω μια φορά.


Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρη - γι΄ αυτό και γράφω αυτό το άρθρο - αν σου έχει συμβεί το τραγούδι που ακούς να ερμηνεύεται από πασίγνωστους ξένους τραγουδιστές, αλλά εσένα να σου θυμίζει κάτι άκρως ελληνικό.


Αν σου έχει συμβεί κι αυτό, τότε θα ξέρεις πως το ελληνικό πεντάγραμμο έχει κάνει κι αυτό το δικό του παγκόσμιο τουρνέ και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Αν πάλι δεν σου έχει συμβεί, παρακάτω θα βρεις μερικά από τα πιο σημαντικά κατορθώματα του ελληνικού τραγουδιού στο εξωτερικό.


Έξι ελληνικά τραγούδια που έκαναν τον γύρο του κόσμου και παγκόσμια επιτυχία.


Γιατί το ελληνικό τραγούδι έχει μεγάλη ιστορία που δεν περιορίζεται από... εδαφικά σύνορα!


1. The Honeymoon Song (Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου) - Beatles:


Ο Μίκης Θεοδωράκης, το 1958, έγραψε τη μουσική της ισπανικής ταινίας "Luna De Miel", από την οποία προέκυψε το τραγούδι των τίτλων, "Honeymoon Song". Στην Ελλάδα έγινε γνωστό ερμηνευμένο από τη Γιοβάννα με τίτλο "Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου", σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Το 1963 ήταν, όμως, η στιγμή που το "Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου" ακούστηκε σε όλη την υφήλιο, χάρη σε ένα από τα τέσσερα βρετανικά "σκαθάρια", τον Paul McCartney. Οι Beatles ηχογράφησαν το "The Honeymoon Song" για την βρετανική εκπομπή του BBC, "Pop Go The Beatles".




2. Never on Sunday (Ποτέ την Κυριακή) - Connie Francis:


"Όσο κι αν ψάξω δεν βρίσκω άλλο λιμάνι τρελή να μ΄ έχει κάνει, όσο τον Πειραιά" τραγούδησε - στα ελληνικά - το 1961 η Connie Francis, διαδίδοντας έτσι ακόμα περισσότερο το ελληνικό τραγούδι "Ποτέ την Κυριακή" στο εξωτερικό. Η ομώνυμη ταινία γυρίστηκε το 1960 στην Ελλάδα, με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη και είναι μια από τις διασημότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Μάνος Χατζιδάκις για την οποία και βραβεύτηκε με Όσκαρ.




3. Darla Dirladada (Ντιρλαντά) - Dalida:


"Ντιρλαντά" τραγουδούσαν στα σφουγγαράδικα, στους δύτες όταν ανέβαιναν από τις καταδύσεις για να μείνουν ξύπνιοι και να είναι σίγουροι πως δεν "χτυπήθηκαν" από τη νόσο των δυτών. Αυτό το παραδοσιακό τραγούδι ερμήνευσε η Γαλλίδα τραγουδίστρια, Δαλιδά, το 1970, με τον τίτλο "Darla Dirladada" στα γαλλικά και στα ιταλικά, κάνοντάς το διεθνή επιτυχία.



4. Life goes on (Το γελαστό παιδί) - Shirley Bassey:


"Το γελαστό παιδί" του Μίκη Θεοδωράκη που στο ευρύτερο κοινό έχει γίνει γνωστό ως άκουσμα σε σχολικές εορτές για την 17η Νοεμβρίου, ερμήνευσε η Shirley Basey. Ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε τα τραγούδια από το θεατρικό έργο του Brendan Behan,"Ένας Όμηρος", ευαισθητοποιημένος από τον απελευθερωτικό αγώνα της Ιρλανδίας. Το "ελληνικό" γελαστό παιδί ερμήνευσε η Μαρία Φαραντούρη, όμως η Shirley Bassey έκανε "το γελαστό παιδί" ένα τραγούδι χωρίς εθνικότητα, ένα τραγούδι κατά του φασισμού, με αγγλικό τίτλο, "Life goes on".




5. In the cool of the day (Κάνε τον πόνο σου χαρά) - Nat King Cole:


Το 1963 γυρίζεται στην Ελλάδα η ταινία "In the cool of the day" με ελληνικό τίτλο "Διακοπές στην Ελλάδα". Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικής, Μάνος Χατζιδάκις, γράφει τη μουσική της ταινίας και ο Nat King Cole ερμηνεύει στην αγγλική γλώσσα, το «Κάνε τον πόνο σου χαρά».




6. Les amants de teruel (Όμορφη Πόλη) - Edith Piaf:


Το τραγούδι "Όμορφη Πόλη" ερμήνευσε για πρώτη φορά ο Μίκης Θεοδωράκης σε μουσική του ίδιου και σε στίχους του αδερφού του, Γιάννη Θεοδωράκη. Την "Όμορφη Πόλη" ερμήνευσε στα γαλλικά η Edith Piaf το 1962, σε μία ιστορική συνεργασία με τον διάσημο Έλληνα συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη. Το τραγούδι με γαλλικούς στίχους του Ζακ Πλαντ ήταν soundtrack στην ταινία "Οι εραστές του Τερουέλ". Η γαλλική εκτέλεση του τραγουδιού έγινε γνωστή σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για μια από τις τελευταίες ηχογραφήσεις της Edith Piaf.


 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 15:00 (GMT+3)!

Comments


bottom of page