top of page

Τί συμβαίνει με το SheIn & τις ετικέτες που ζητούν βοήθεια;



Ο γνωστός κολοσσός του fast fashion, το SheIn, παράγει τεράστιο όγκο ρούχων κι όχι μόνο, μέσα σε δυσανάλογα μικρά χρονικά πλαίσια και σε ακόμα πιο δυσανάλογα χαμηλές τιμές. Για να καταφέρει το επιχειρηματικό του μοντέλο να είναι βιώσιμο για την ίδια την εταιρεία, χρησιμοποιεί εξωτερικούς συνεργάτες για την παραγωγή, τη διαλογή και την αποστολή των παραγγελιών, οι οποίοι φυσικά βρίσκονται σε χώρες με χαμηλό κόστος ζωής που αποτελούν για μια πολυεθνική εταιρεία έναν φορολογικό παράδεισο. Εκεί βρίσκονται και τα εργοστάσια της εταιρείας.


Όπως μπορεί κανείς να μαντέψει, αν δεν το γνωρίζει ήδη, το SheIn δεν τηρεί στην πράξη κανέναν από τους 17 στόχους-κανόνες του sustainability που ως σκοπό τους έχουν να διαφυλάξουν την κοινωνία, τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, αλλά και το περιβάλλον.


Τα οικονομικά δεδομένα του brand, με την αυξανόμενα ανοδική πορεία που ακολουθούν, αποδεικνύουν ωστόσο ότι το αγοραστικό κοινό του αδιαφορεί για την εφοδιαστική αλυσίδα που έχει υιοθετήσει η εταιρεία, στην οποία μετά χαράς, σπεύδει να καταθέσει δεκάδες ευρώ με σκοπό να επωφεληθεί από τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές που προσφέρει.


Πρόσφατα μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, το TikTok, πολλοί είναι οι λογαριασμοί που μοιράζονται βίντεο στα οποία φαίνονται ετικέτες πάνω στα ρούχα ή τα πακέτα από το SheIn, όπου αναγράφονται φράσεις όπως "help me". Οι δημιουργοί των βίντεο και παραλήπτες των πακέτων ισχυρίζονται ότι στα σημεία όπου βρίσκονται οι ετικέτες μόνο μια συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων θα μπορούσε να γράψει αυτά τα κρυμμένα μηνύματα: οι εργάτες στα εργοστάσια, που σε μεγάλο ποσοστό είναι παιδιά.


Στα τέλη Μαϊου του 2022 ένα βίντεο στο TikTok, το οποίο έχει ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια likes, δείχνει ένα κομμάτι χαρτονιού στο οποίο αναγράφεται η φράση "help me plz", ετικέτες ραμμένες στα ρούχα που γράφουν "HELP ME", "I have dental pain" και "Need your help", σημειώματα γραμμένα στο χέρι που έγραφαν "SOS! SOS! SOS!", ακόμα και αντίστοιχα μηνύματα γραμμένα πάνω στα πακέτα.


Ακτιβιστές που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα εργοστάσια του SheIn επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς και τις φήμες των καταναλωτών πως τα μηνύματα αυτά προέρχονται από τους εργάτες. Τονίζουν μάλιστα πως δεδομένου ότι οι εργάτες γνωρίζουν την άγνοια του δυτικού κόσμου απέναντι στην εξαπάτηση των αναπτυσσομένων χωρών, προσπαθούν να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τις ισχύουσες συνθήκες με το μοναδικό τους μέσο, τα ίδια τα προϊόντα που αγοράζονται από τους πελάτες και από τα χρήματα των οποίων οι ίδιοι πολλές φορές δεν καρπώνονται τίποτα.


Το SheIn απάντησε στο κύμα κατηγοριών που αναδύθηκε έπειτα από αυτή τη σειρά βίντεο, διαψεύδοντας φυσικά τα πάντα. Η εταιρεία ισχυρίζεται πως αυτά τα βίντεο "περιλαμβάνουν παραπλανητικές και ψευδείς πληροφορίες". Δηλώνει επίσης, ότι σαν επιχείρηση δίνουν μεγάλη σημασία στην εφοδιαστική αλυσίδα τους και σε καμία των περιπτώσεων δεν απασχολούν παιδιά ως εργάτες στα εργοστάσιά τους. Στην επίσημη δήλωσή του, το δημοφιλές brand, καταδικάζει τις φωτογραφίες αυτές και δεν αποδέχεται ότι αποτελούν υλικό στο οποίο απεικονίζονται δικά του προϊόντα, αλλά μάλλον αυτές οι ετικέτες ανήκουν σε ρούχα άλλων εταιρειών.


Παρόλα αυτά, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Το SheIn δεν έχει καμία απόδειξη πως οι ετικέτες αυτές δεν προέρχονται από δικά του ρούχα. Επιπλέον, μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι sustainable brand που σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ωστόσο, δεν υπάρχουν από μεριάς της εταιρείας με απόλυτη διαφάνεια διαθέσιμα δεδομένα για την εφοδιαστική της αλυσίδα και την εργασιακή της πολιτική, κάτι το οποίο οφείλει να κάνει ως πολυεθνική εταιρεία.


Τα συμπεράσματα... στην ευχέρεια του κάθε καταναλωτή.


35 views

Comments


bottom of page