top of page
  • Writer's pictureΑθανασία Σπηλιοπούλου

Η όπερα στη Eurovision



Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι ένας διαγωνισμός που "αγκαλιάζει" όλα τα είδη μουσικής και μέσα στις πολλές δεκαετίες ζωής που μετρά έχουμε δει πολλές συμμετοχές οι οποίες ανήκουν σε διάφορα μουσικά ειδή. Μερικές από αυτές ανήκουν στην κατηγορία της όπερας.


Πάμε να δούμε λοιπόν ποιες οπερατικές συμμετοχές έχουν μείνει στην ιστορία της Eurovision.


1. Nur In Der Wiener Luft - Eleonore Schwarz (Austria 1962)


Ξεκινάμε από τα παλιά. Τα πολύ παλιά, τότε που η Eurovision δεν ήταν ούτε καν 10 χρόνων, τότε που υπήρχε live ορχήστρα. Το 1962 η Eleonore Schwarz εκπροσώπησε την Αυστρία με ένα λαμπερό χαμόγελο, πέρλες στο λαιμό και φυσικά αστείρευτο μουσικό ταλέντο, ούσα τραγουδίστρια της όπερας. Αν και ταλαντούχα, αν και λαμπερή, δυστυχώς το τραγούδι της είχε τερματίσει τελευταίο με μηδέν πόντους.



2. La Voix - Malena Ernman (Sweden 2009)


Η Σουηδία είναι γνωστή για τις καινοτόμες συμμετοχές που στέλνει στο διαγωνισμό. Μια από αυτές ήταν και το τραγούδι που έστειλε το 2009. Μια μίξη EDM, ευρωπαϊκής pop και όπερας. Η σκηνική παρουσία φυσικά αποτελούταν από άπειρα φώτα, ένα εντυπωσιακό κοστούμι και χορευτές. Τερμάτισε στην 21η θέση με 33 πόντους.



3. Questa Notte - Bonaparti.lv (Latvia 2007)


Με τη συμμετοχή της αυτή η Λετονία κατάφερε να αποδείξει πως η όπερα μπορεί να είναι ταυτόχρονα classy, αλλά και μοντέρνα. Όχι με έναν, αλλά με έξι τενόρους και με ιταλικούς στίχους κατέκτησε την 16η θέση με 54 πόντους.



4. It's my Life - Cezar (Romania 2013)


Ο Cezar και το τραγούδι "It's my Life" μπορεί να τερμάτισε στην 13η θέση με 65 πόντους, αλλά προσέφερε στο κοινό της Eurovision όλα όσα ήθελε να δει: δράμα, φανταχτερά κοστούμια, δυνατούς στίχους και... ημίγυμνους άντρες. Μπορεί να μην κέρδισε ή να μην μπήκε στη δεκάδα, όμως έχει μείνει χαραγμένο στις μνήμες μας.



5. Grande Amore - Il Volo (Italy 2015)


Φυσικά η Ιταλική συμμετοχή του 2015 με τους Il Volo έχει παραμείνει χαραγμένη στη μνήμη των Eurovisionists. Δεν γίνεται και διαφορετικά αφού ήταν το πρώτο τραγούδι με στοιχεία όπερας που έλαβε μέρος στη Eurovision και κατάφερε να κατακτήσει την 3η θέση με 292 πόντους. Επίσης, κατάφερε να κερδίσει ακόμα και τους πιο δύσκολους κριτές, αυτούς που απεχθάνονται την όπερα.



6. My Friend - Jacques Houdek (Croatia 2017)


Έχεις δει πάλι τραγουδιστή να κάνει ντουέτο με τον ίδιο του τον εαυτό; Ο Jacques Houdek το έκανε το 2017. Κάνοντας αλλαγές μεταξύ μπαλάντας και όπερας, αγγλικών και ιταλικών, κατάφερε να κατακτήσει την 13η θέση με 128 πόντους. Η μη μουσική εισαγωγή και το κοστούμι που ήταν μισό σμόκιν και μισό μπουφάν για μοτοσυκλέτα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του τραγουδιού που το οδήγησαν να γράψει ιστορία.



7. La Forza - Elina Nechayeva (Estonia 2018)


Αν και εσθονική συμμετοχή, το τραγούδι της Elina Nechayeva, είχε ιταλικούς στίχους. Αυτό όμως δεν το εμπόδισε να "σκαρφαλώσει" στην 8η θέση με 245 πόντους. Τραγουδώντας για την αγάπη, τα αστέρια και το πεπρωμένο, φορώντας μια εντυπωσιακή τεράστια φούστα που λειτουργούσε πάνω στη σκηνή ως προτζέκτορας και καταφέρνοντας να σπάσει το ρεκόρ της υψηλότερης νότας που έχει τραγουδηθεί ποτέ στη Eurovision, η Nechayeva αποτελεί πλέον μια Eurovision Star.



8. Zero Gravity - Kate Miller - Heidke (Australia 2019)


Κι αυτή είναι η πιο καινοτόμα συμμετοχή της Αυστραλίας στη Eurovision μέχρι ώρας. Τα κοστούμια για άλλη μια φορά εντυπωσιακά, οι μουσικές ικανότητες της Kate Miller - Heidke αδιαμφισβήτητα τεράστιες, αλλά το γεγονός πως η Αυστραλία αψήφησε τη βαρύτητα και παρουσίασε ένα show... αιρούμενο, οδήγησε το "Zero Gravity" να κατακτήσει την 9η θέση με 284 πόντους.



Πηγές:

7 views0 comments
bottom of page