top of page
Writer's pictureNatasa Vorylla

Οι 10 πιο γοητευτικοί άντρες της Eurovision 2000-2021 #Natasa'sVision




Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Νατάσα!

Ήταν μεγάλη η χαρά μου όταν δέχτηκα πρόταση από την αγαπημένη μου φίλη και συνάδελφο, Αθανασία, να γίνω μέλος της παρέας που έχετε χτίσει μαζί εδώ και τόσο καιρό. Θα είμαι κοντά σας με άρθρα μου κάθε Τρίτη απόγευμα, μέσα από το αγαπημένο σας πια eurovisionistgr. Ας μην χάνουμε χρόνο λοιπόν! Let the show begin!


Η Eurovision, ο αγαπημένος διαγωνισμός τραγουδιού, είναι μια σπουδαία ευκαιρία για τις Ευρωπαϊκές χώρες να γίνουν μία μεγάλη παρέα που θα περάσει κάποιες όμορφες βραδιές γεμάτες από μουσική! Ο διαγωνισμός δίνει την ευκαιρία να σμίξουν πολλές και διαφορετικές κουλτούρες, να ακουστούν πολλές και διαφορετικές Ευρωπαϊκές γλώσσες που, όμως, ως δια μαγείας, θα ενωθούν διασκεδάζοντας και χορεύοντας.


Η Eurovision όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η σκηνή του διαγωνισμού εδώ και πολλά χρόνια στηρίζει τη διαφορετικότητα και κατακρίνει τις στερεοτυπικές ταμπέλες. Βασικές αρχές και αξίες ισότητας και ανθρωπισμού βρίσκουν σημείο αναφοράς μέσα από τις εμφανίσεις των καλλιτεχνών, αλλά και μέσα από τα τραγούδια τους και το στίχο που αυτά υπηρετούν.


Εμείς, οι πιστοί Eurovision-ists, εκτός από το διαγωνισμό ως θεσμό, στηρίζουμε απόλυτα όλα αυτά τα μηνύματα, τα καταγράφουμε και βοηθούμε στην ανάδειξή τους.


Για αρχή όμως, επέλεξα το παρόν άρθρο να είναι ψυχαγωγικό. Η κατάταξη των γοητευτικών αντρών της Eurovision για τα έτη του millenium δεν έγινε αποκλειστικά βάσει της εξωτερικής εμφάνισης των καλλιτεχνών - πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού η ομορφιά είναι κάτι σχετικό - αλλά πρωτίστως στηρίχτηκε στην αγάπη που φαίνεται πως έλαβαν οι καλλιτέχνες αυτοί από το κοινό της Eurovision.


1) Måns Zelmerlöw (2015 Σουηδία)


Φυσικά ο Måns καταλαμβάνει την πρώτη θέση, όχι μόνο στον διαγωνισμό του 2015, αλλά και στη λίστα μας! Γεννημένος στο Lund της Σουηδίας στις 13 Ιουνίου το 1986, ο Måns σπούδασε μουσική στο λύκειο του Lund, ενώ υπήρξε μέλος στη χορωδία του σχολείου του. Έγινε γνωστός μέσα από τo τηλεοπτικό show Swedish Idol το 2005, κερδίζοντας το κοινό με τις φωνητικές του ικανότητες. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε στο Let's Dance, ενώ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε εθνικές παραγωγές του Grease και του Footloose.


Για να φτάσει στην σκηνή της Eurovision, ο Måns χρειάστηκε να δουλέψει σκληρά και να έρθει αντιμέτωπος με δύο αποτυχημένες προσπάθειες, έως ότου βγει νικητής του Melodifestivalen, του πιο εξαντλητικού επαγγελματικού συστήματος προκριματικών, που διαρκεί σχεδόν όλο τον χρόνο στη Σουηδία! Το 2015 εκπροσώπησε τελικά την χώρα του στην Eurovision, συγκεντρώνοντας 365 πόντους και διεκδικώντας την πρωτιά για την χώρα του.



Δείτε επίσης:


2) Gianluca Ginoble (2015 Ιταλία)


Δεν σας κρύβω ότι ο Gianluca καταλαμβάνει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Δικαιωματικά λοιπόν κερδίζει την 2η θέση στη λίστα, αλλά και ένα Gif. Γεννημένος στο Altri, του Abruzzo της Ιταλίας στις 11 Φεβρουαρίου το 1995, ο Gianluca από πολύ μικρή ηλικία συμμετείχε σε πολλά μουσικά φεστιβάλ και διαγωνισμούς της περιοχής του.


Ο βαρύτονος Gianluca Ginoble μαζί με τους τενόρους Ignazio Bοschetto και Piero Barone πρωτοένωσαν τις φωνές τους στο φεστιβάλ του Sanremo το 2009 και έκτοτε κάνουν σημαντική καριέρα με το όνομα Il Volo. Το 2015 επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν την χώρα τους στον διαγωνισμό της Eurovision. Οι φωνές των καλλιτεχνών αυτών, η εντυπωσιακή οπερατική διάσταση του κομματιού, καθώς και η εμφάνισή τους, έκαναν τους καλοντυμένους, κουστουμαρισμένους Ιταλούς νέους να κερδίσουν την αγάπη του κοινού, το οποίο μάλιστα τους έδωσε την πρώτη θέση στο televoting!



Δείτε επίσης:


3) Uku Suviste (2021 Εσθονία)


Ο Uku Suviste γεννήθηκε στο Võru της Εσθονίας στις 6 Ιουνίου του 1982. Αποφοίτησε από το κολέγιο με την ειδικότητα του διαχειριστή συστημάτων πληροφορικής, ωστόσο παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα pop-zaz μουσικής στο Georg Ots Tallinn. Tο 2006 σπούδασε στο Berklee College of music στη Βοστώνη, με ειδίκευση στο τραγούδι και τη μουσική παραγωγή.


Όπως και ο Måns, έτσι και ο Uku χρειάστηκε να υποστεί δύο ήττες, έως ότου να εκπροσωπήσει την χώρα του στη Eurovision. Το 2020 το τραγούδι του “What love is” κέρδισε τον προκριματικό διαγωνισμό της χώρας του, ωστόσο ο διαγωνισμός αναβλήθηκε λόγω του Covid-19. Το 2021 εκπροσώπησε την χώρα του με το τραγούδι “The lucky one” στο Rotterdam, ωστόσο δεν προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό.



4) Damiano David (2021 Ιταλία)


Καταλαβαίνετε ότι δεν θα μπορούσε να λείπει ο Damiano από τη λίστα. Ο αριθμός των ακόλουθων του μετά τη νικητήρια εμφάνισή του στη Eurovision τα λέει όλα: 5,1 εκατομμύρια, αγαπητοί αναγνώστες!!


Ο Damiano David γεννημένος στην Ρώμη το 1999 από μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με πλήθος διαφορετικών πολιτισμών, χάρη στους αεροσυνοδούς γονείς του. Άρχισε το τραγούδι από την ηλικία των 6 ετών και διέκοψε την εκπαίδευση του στο λύκειο, γιατί αποφάσισε να αφοσιωθεί στην μουσική, έχοντας και την πλήρη στήριξη της οικογένειάς του.


Μέσα σε μια βραδιά ο Damiano David κέρδισε την καρδιά της Ευρώπης! Το αμφιλεγόμενο styling, τα αντισυμβατικά συνθήματα που «στολίζουν» τους στίχους των Maneskin, όπως και η ιδιαίτερη χροιά του τραγουδιστή, μιλούν στην ψυχή της καταπιεσμένης νεολαίας και όχι μόνο.


Οι Maneskin κέρδισαν στον διαγωνισμό της Eurovision, πρωτίστως χάρη στο κοινό που τους ανέδειξε ως no 1 σε αντίθεση με τις επιτροπές που τους έδωσαν την 4η θέση.




5) Λούκας Γιώρκας (2011 Ελλάδα)


Made in Greece η 5η θέση! Οι κίονες στο background, τα γαλανόλευκα χρώματα, το ελληνικό ρεφρέν, το ζεϊμπέκικο των χορευτών, αλλά και του τραγουδιστή, δημιούργησαν μία μαγική ατμόσφαιρα που θύμιζε Ελλάδα! Πολλοί φαν του σόου παρομοίωσαν τον Λούκα με «Έλληνα θεό», ενώ o echo ήχος της φωνής του σε συνδυασμό με την επιμελημένη ενδυματολογική εμφάνισή του, προσέδωσε στον ίδιο απίστευτο δυναμισμό και ψυχή!


Το κομμάτι κέρδισε την 1η θέση στον ημιτελικό του διαγωνισμού, ενώ στον μεγάλο τελικό κατέκτησε την 7η θέση, έχοντας μαζέψει 120 πόντους. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη, ο Λούκας είχε δηλώσει πως απογοητεύτηκε από τη θέση που κέρδισε στον διαγωνισμό και πως μόνο η πρωτιά ήταν ο στόχος του. Η αλήθεια είναι ότι οι Eurovision-ists συνεχίζουν να θεωρούν άδικη την τελική κατάταξη του τραγουδιού.



6) Σάκης Ρουβάς (2004 & 2009 Ελλάδα)


Ναι, το λύκειο Βούλας, αλλά και το γηροκομείο Αθηνών με παρακάλεσαν εκ μέρους όλων των μαθητών και υπερηλίκων για περισσότερο Σάκη! Εγώ το μόνο που μπόρεσα να κάνω ήταν να τον προσθέσω στην λίστα… Διαφορετικά θα ερχόμουν αντιμέτωπη όχι μόνο με τον Κατακουζηνό, αλλά και πολλούς Eurovision-ists!


Η αλήθεια είναι ότι οι εμφανίσεις του Σάκη, παρόλο που δεν είναι από τις δικές μου αγαπημένες συμμετοχές, έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στον διαγωνισμό! Η ενέργεια του, οι χορευτικές του κινήσεις και η ακούραστη φωνή του, τον έχουν αναδείξει σε έναν από τους καλύτερους performers του διαγωνισμού.


Ο Σάκης μετράει δύο συμμετοχές, την 1η φορά το 2004 με το τραγούδι “Shake it” και την 2η το 2009 με το τραγούδι “This is our night”. Στην πρώτη του εμφάνιση ο Σάκης κέρδισε την 3η θέση, ενώ στη δεύτερη την 7η θέση, μην κρύβοντας ο ίδιος την απογοήτευσή του που δεν έφερε το τρόπαιο στην Ελλάδα για άλλη μια φορά.




7) Mahmood (2019 Ιταλία)


Άλλη μία συμμετοχή της Ιταλίας που ήταν φαβορί για την νίκη, αλλά τελικά δεν την πήρε. Δεν ξεχνάμε όμως πως ο Mahmoud κέρδισε και ξεχώρισε με τη γοητεία του!


Ο Mahmood γεννήθηκε στο Μιλάνο της Ιταλίας το 1992 από μητέρα Ιταλίδα και πατέρα Αιγύπτιο.


Νίκησε στο φεστιβάλ του Sanremo το 2019 με το τραγούδι Soldi, κατακτώντας με το κομμάτι του αυτό τη 2η θέση στο μεγάλο τελικό της Eurovision.


Φέτος, θα μας δοθεί η ευκαιρία να τον ξαναδούμε στον διαγωνισμό, αλλά αυτή τη φορά σε συνεργασία με έναν νέο καλλιτέχνη της ιταλικής trap, τον Blanco. Tο κομμάτι τους μπαίνει με εξαιρετικές προϋποθέσεις στο διαγωνισμό, αφού πριν ακόμη ψηφιστεί στο Sanremo, μετρούσε ήδη εκατομμύρια views στο Youtube!



8) Eric Saade (2011 Σουηδία)


Ομολογουμένως, είχα ξεχάσει αυτή τη συμμετοχή της Eurovision. Όταν όμως άκουσα το κομμάτι, ξεθόλωσε το τοπίο… Ο καλλιτέχνης είναι πραγματικά celebrity crush πολλών Eurovision-ists! Πρόσφατα διάβασα σχόλιο κάποιου fan, πως ο Eric θυμίζει τον Ash από την σειρά κινουμένων σχεδίων Pokémon και πως όλη η σκηνική του παρουσία φέρνει τα vibes της σειράς (Pokeball στο background). Πέρα από την ταύτισή του αυτή, ο 21χρονος τότε καλλιτέχνης έδωσε απίστευτη ενέργεια και ζωντάνια στην σκηνή.


Γεννήθηκε το 1990, στο Kattarp τη Σουηδίας, από Σουηδέζα μητέρα και Παλαιστίνιο πατέρα. Ξεκίνησε να τραγουδά με το που αντίκρυσε τον Michael Jackson στην τηλεόραση. Για δύο χρόνια ήταν μέλος του Σουηδικού συγκροτήματος What’s up και το 2009 ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του.


Το 2010 έκανε μια αποτυχημένη προσπάθεια στον προκριματικό διαγωνισμό Melofestivalen για την Eurovision. Το 2011 κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, εκπροσωπώντας την χώρα του με το τραγούδι “Popular”, κατακτώντας έτσι την 3η θέση. Το 2015 προσπάθησε να εκπροσωπήσει για άλλη μια φορά τη Σουηδία στον διαγωνισμό, αλλά δεν προκρίθηκε η συμμετοχή του.



9) Tom Leeb (2020 Γαλλία)


Η 9η θέση έχει άρωμα Γαλλίας! Ο Tom Leeb είναι ένας από τους πιο άτυχους συμμετέχοντες του διαγωνισμού. Ο ισχυρισμός μου στηρίζεται στο γεγονός ότι ο τραγουδιστής δεν εθεάθη ποτέ στη σκηνή του διαγωνισμού. Όπως όλοι θυμόμαστε, το 2020 δεν έγινε ο διαγωνισμός λόγω της πανδημίας, ενώ το 2021 που ο διαγωνισμός διεξήχθη κανονικά, η Γαλλία προτίμησε να αλλάξει όχι μόνο τραγούδι, αλλά και καλλιτέχνη (Barbara Pravi, Voilà). Το αποτέλεσμα ήταν να μην τον χαρούμε ποτέ “ζωντανό” στη σκηνή της Eurovision!


Ο Tom Leeb είναι γιος του κωμικού Michael Leeb και της δημοσιογράφου Béatrice Malicet. Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1989, ενώ από μικρή ηλικία παρακολούθησε μαθήματα τραγουδιού, χορού, θεάτρου και κινηματογράφου. Η καριέρα του ως τραγουδιστή ξεκίνησε το 2018 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.



10) Sergey Lazarev (2016+2019 Ρωσία)


Ο Sergey Lazarev είναι ένας από τους πιο αγαπημένους συμμετέχοντες του διαγωνισμού. Έχει συμμετάσχει δύο φορές στη Eurovision και τις δύο με σύνθεση του Δημήτρη Κοντόπουλου.


Γεννήθηκε την 1η Απριλίου του 1983 στη Μόσχα της Ρωσίας. Η καριέρα του στο τραγούδι ήρθε μετά από μία πετυχημένη πορεία στην ενόργανη γυμναστική. Ξεκίνησε τα πρώτα του μουσικά βήματα στην ηλικία των δέκα ετών, κερδίζοντας μάλιστα αρκετούς παιδικούς διαγωνισμούς.


Εκπροσώπησε την χώρα του δύο φορές. Το 2016 με το τραγούδι “You are the only one” και το 2019 με το “Scream”. Και με τα δύο κομμάτια κέρδισε την 3η θέση στο διαγωνισμό!




Κλείνοντας, υπόσχομαι πως δε θα «χαθούμε», όμως κάθε φορά θα σας υπενθυμίζουμε πως το φετινό μας ραντεβού με το διαγωνισμό είναι στο Τορίνο της Ιταλίας τις παρακάτω ημερομηνίες:

- 1ος ημιτελικός → 10 Μαΐου

- 2ος ημιτελικός → 12 Μαΐου

- Μεγάλος τελικός → 14 Μαΐου


Εμείς, οι πιστοί ακόλουθοι του διαγωνισμού θα είμαστε «εκεί» για να συστηθούμε με νέους, ταλαντούχους και γοητευτικούς καλλιτέχνες ή να ξανασυναντηθούμε με παλιούς γνώριμους του θεσμού!!


33 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page