top of page

14 Φλεβάρη: Άγιος Βαλεντίνος & Παγκόσμια Ημέρα Γάμου. Τυχαίο;


*DISCLAIMER: Στο παρόν κείμενο γίνονται θρησκευτικές αναφορές.*


Γειά σου και πάλι φίλε/η μου!


Σήμερα είναι, η γνωστή σε όλους μας, Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αλλά και η Παγκόσμια Ημέρα Γάμου!


Δεν είναι τυχαίο και όλοι το ξέρουμε πολύ καλά!


Το 2021 κάτι θέλει να μας πει και πρέπει να το ακούσουμε!


Μήπως θέλει να μας πει ότι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι γνωστή ως η γιορτή της αγάπης και τι είναι ένας γάμος δίχως αγάπη; Κομπολόι δίχως χάντρες θα απάνταγα αλλά δεν κάνει ομοιοκαταληξία!!


Πάντως, κάπως έτσι είναι.


Αν και οι περισσότεροι γιορτάζουν αυτή την ημέρα, είτε προσφέροντας δώρα, λουλούδια και γλυκά, είτε απλώς εκμεταλλευόμενοι άλλη μια ευκαιρία να δείξουν την αγάπη τους με απλές και καθημερινές χειρονομίες, στην Ελλάδα η γιορτή αυτή δεν υπήρχε από πάντα, ούτε αποτελεί κάποια θρησκευτική εορτή μιας και ο Άγιος Βαλεντίνος δεν αναγνωρίζεται ως άγιος από την Ορθοδοξία γενικότερα και από την Εκκλησία της Ελλάδος ειδικότερα.


Η επονομαζόμενη "Γιορτή των Ερωτευμένων" ήρθε στην Ελλάδα πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και της δυτικοποίησης του τρόπου ζωής που γνώριζαν μεγάλη άνθιση εκείνη την εποχή. Όπως ήταν φυσικό, η Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρ' ότι στην Ελλάδα ισχύει το καθεστώς της αυτοκεφαλίας από το 1833, αντέδρασαν στην επιλογή των ζευγαριών να τιμούν έναν Άγιο που δεν εμφανίζεται εντός του Ορθόδοξου εορτολογίου.


Έτσι, το 1994, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Γιάννης Χατζηφώτης, έκανε την Ορθόδοξη αντιπρόταση. Πρότεινε, αντί τα ζευγάρια να γιορτάζουν στις 14 Φεβρουαρίου την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, να μεταφέρουν τον εορτασμό για τις 3 Ιουλίου, ανήμερα του Αγίου Υακίνθου.


"Ο Υάκινθος καταγόταν από την Καισάρεια της Καπαδοκίας και υπηρετούσε ως κουβικουλάριος (θαλαμηπόλος) του ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού. Άνθρωπος εμπιστοσύνης του αυτοκράτορα, ο Υάκινθος προσηλυτίσθηκε στον Χριστιανισμό, προκαλώντας την οργή του Τραϊανού, που όταν το έμαθε διέταξε να τον φυλακίσουν χωρίς να του δίνουν καθόλου φαγητό, εκτός κι αν ήθελε να φάει ειδωλόθυτα. Σαράντα μέρες πέρασε έτσι ο Υάκινθος, χωρίς να αγγίξει τα ειδωλόθυτα. Την 41η, όμως, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο, σε ηλικία 20 ετών."


Έξι χρόνια έπειτα από την αντιπρόταση του Χατζηφώτη, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, γνωστός για την συμβολή του στην προσέγγιση των νέων από την Εκκλησία με σύγχρονους τρόπους που ανταποκρίνονταν στην κουλτούρα της νέας γενιάς, προτείνει κάτι διαφορετικό. Για να μπορούν οι νέοι να είναι "μέσα στα πράγματα", να ακολουθούν τις τάσεις, αλλά και να είναι κοντά στην Ορθόδοξη Εκκλησία, χωρίς να νιώθουν καταπίεση, μετέφερε την γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα που η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας, ενός ενάρετου ζευγαριού ιουδαίων σκηνοποιών, που ζούσε στην Κόρινθο και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό, των Ορθόδοξων ομολόγων του Βαλεντίνου, θα μπορούσε κανείς να πει.


Ωστόσο, αν και η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε ως μια θρησκευτική εορτή του ρωμαιοκαθολικισμού, σήμερα κάθε άλλο παρά θρησκευτική εορτή θυμίζει. Η "Valentine's Day" έχει μετατραπεί πλέον σε μια υποταγή και προσήλωση στον καπιταλισμό, αφού όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να καταναλώσουν με σκοπό να γιορτάσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους.


"Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής ένωσης λιανεμπορίου, οι Αμερικάνοι ξόδεψαν πάνω από 20 δις δολάρια σε δώρα για τον Βαλεντίνο τους το 2019, ενώ για το 2020 αναμενόταν ρεκόρ πωλήσεων της τάξεως των 27 δις – εκ των οποίων τα 2,4 δις αφορούσαν μόνο σε γλυκίσματα. Οι ερωτευμένοι προτίθενται να ξοδέψουν κατά μέσο όρο $196 την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, με τους άντρες να βγάζουν από την τσέπη $291 σε σύγκριση με τις γυναίκες που θα ξόδευαν έως $106."


Και για να φέρω τη συζήτηση πάλι στο ζήτημα της Παγκόσμιας Ημέρας Γάμου...


Το 1981, στο Μπατόν Ρουζ της Λουϊζιάνας, γεννήθηκε η ιδέα να εορτάζονται την ίδια μέρα η γιορτή των ερωτευμένων και η Παγκόσμια Ημέρα Γάμου. Όλα ξεκίνησαν από ένα ζευγάρι που έκανε αυτή την πρόταση στο Δήμαρχο, τον Κυβερνήτη και τον τοπικό Επίσκοπο. Το 1983, όμως η Παγκόσμια Ημέρα Γάμου απέκτησε την αυτοτέλειά της, με αποτέλεσμα πλέον να εορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου.


Αν και η Παγκόσμια Ημέρα Γάμου είναι κινητή εορτή, φέτος, το 2021 -που είναι όπως είναι- μας έκανε την τιμή να ενώσει αυτές τις δύο γιορτές, είτε για να μας διευκολύνει, αφού δεν επιτρέπονται οι άσκοπες μετακινήσεις, έτσι με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, είτε για να δώσει το δικό του μήνυμα.


"Με την Παγκόσμια Ημέρα Γάμου, τιμώνται ο άνδρας και η γυναίκα ως κεφαλές της οικογένειας, που αποτελεί το βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Χαιρετίζεται η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των συζύγων, οι θυσίες που απαιτούνται καθημερινά και η χαρά του έγγαμου βίου."


Κάτι μου λέει ότι αν είσαι έγγαμος/η/ο και διάβασες την παραπάνω πρόταση ίσως και να γέλασες. Γιατί; Υπαινίσσεσαι ότι ο έγγαμος βίος δεν έχει καμία χαρά;


Αν απάντησες ναι τότε σκέψου να κάνεις κάτι για να το αλλάξεις αυτό!


Εγώ δεν θα σου πω τίποτα άλλο, μιας και δεν είμαι παντρεμένη και ούτε σκοπεύω σύντομα, γιατί μάντεψε δεν είμαι ούτε δεσμευμένη. Ξέρω, όμως, πως αν σου ξέφυγε κάποιος ειρωνικός γέλωτας την ώρα που διάβασες την φράση "η χαρά του έγγαμου βίου", μάλλον δεν είσαι ευτυχισμένος/η/ο ή έκανες τσεκ στο κουτάκι του γάμου στην λίστα των κοινωνικών "πρέπει να" υποχρεωτικά γιατί, ίσως, είχες πατήσει τα 30 και "Θεός φυλάξοι μην μείνεις στο ράφι" ή γιατί θεώρησες πως δεν "προλάβαινες" να φτιάξεις τη ζωή σου με κάποιον άλλον άνθρωπο, με τον οποίο θα ταίριαζες περισσότερο, γιατί φοβήθηκες τι θα πει ο κόσμος, η γειτονιά, οι θείες και οι θείοι, η μαμά και ο μπαμπάς, ο κηπουρός και η γάτα της γιαγιάς, ή ίσως ακόμα και να μην παραδέχτηκες στον εαυτό σου πως ο έγγαμος βίος δεν κολλάει στη ζωή που θες να ζήσεις, η οποία σημειωτέον είναι δικιά σου!


Και ίσως να νομίζεις ότι είμαι παρανοϊκή που στα 18 μου γράφω για τον γάμο και τις σοβαρές σχέσεις. Να σου πω κάτι;


Έχω περάσει αρκετό χρόνο με τον εαυτό μου και τις σκέψεις μου και έχω δημιουργήσει τη δική μου λίστα, η οποία έχει βγάλει απαγορευτικό σε γνώμες τρίτων που βασίζονται σε κοινωνικές νόρμες του 1950. Τώρα τι σημαίνει αυτό; Ίσως να σου πω σε ένα άλλο Skepsis!


Όπως και να 'χει, σου εύχομαι να περάσεις μια όμορφη 14η Φεβρουαρίου όπως εσύ θέλεις! Να θυμάσαι αυτό που σου είπα...η ζωή είναι δικιά σου! Μην σε νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι για τις δικές σου επιλογές και πάψε πλέον να βλέπεις stories στο Instagram, από ερωτευμένα ζευγαράκια που τρώνε σοκολάτες, μυρίζουν λουλούδια και αγκαλιάζουν αρκουδάκια! Εγώ πάντως βγάζω σπυράκια με όλα αυτά τα ζαχαρωμένα και τα μελωμένα...αλλά μην με ακούς εμένα...εγώ είμαι συνειδητά αδέσμευτη, ρομαντική σε όσα πρέπει, ακόλουθος του Ορθόδοξου εορτολογίου, σοσιαλίστρια και φανατική αντίμαχος του καπιταλισμού! Έχω αποδεχτεί το γεγονός πως ο Άγιος Βαλεντίνος δεν είναι για εμένα. Θα επιλέξω την γιορτή των Ακύλα και Πρίσκιλλα αν πρέπει κατ' ανάγκη να γιορτάσω με κάποιον τρόπο τον έρωτα!


Τώρα για την Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου... ο χρόνος θα δείξει αν θα είναι για εμένα, αν και από τώρα ξέρω πως ο έγγαμος βίος έχει χαρές και μπορείς να το μάθεις κι εσύ αν ακούσεις προσεκτικά ή διαβάσεις τα λόγια του διαβάζονται την ώρα του μυστηρίου του θρησκευτικού γάμου (φυσικά αν πιστεύεις στο Θεό) και δεν μείνεις στην τελευταία φράση "ἡ δὲ γυνὴ ἵνα φοβῆται τὸν ἄνδρα". Θα σου δώσω ένα hint και θα σου πω πως η αποστολική περικοπή 5:20-33 από την Προς Εφεσίους Επιστολή που διαβάζεται την ώρα του μυστηρίου είναι το πιο φεμινιστικό και φυλετικά ισότιμο θρησκευτικό κείμενο που υπάρχει! Σου δίνω και link για να το εξακριβώσεις και μόνος/η/ο σου: http://www.imgap.gr/file1/AG-Pateres/AG%20KeimenoMetafrasi/KD/10.%20Efes.htm (από 5:20 έως 5:33).


Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ και θα τα ξαναπούμε την Τετάρτη στις 15:00. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα!


Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!

44 views

Comentarios


bottom of page