*DISCLAIMER 1: Αν πάσχεις από κάποια αγχώδη διαταραχή ή δεν αισθάνεσαι καλά στο άκουσμα ορισμένων λέξεων που έχουν να κάνουν με κάποια από αυτές, τότε αυτό το κείμενο δεν είναι για σένα! Θα τα πούμε σε ένα άλλο Skepsis!*
*DISCLAIMER 2: Κανονικά άλλο κείμενο είχα προγραμματίσει να ανέβει αλλά θα καταλάβεις ότι αυτό προείχε. Το παρόν κείμενο είναι γραμμένο εντελώς αυθόρμητα, με σκοπό να μεταδώσω ακριβώς τον τρόπο που βιώνω εγώ την αγχώδη διαταραχή.*
*DISCLAIMER 3: Δεν είμαι ειδικός ούτε κατέχω κάποιο πτυχίο στην κλινική ψυχολογία ή την ψυχιατρική. Ό,τι διαβάσεις παρακάτω έχει να κάνει με τη δική μου εμπειρία και σε καμία των περιπτώσεων δεν είμαι εδώ για να αντικαταστήσω τον γιατρό σου.*
Γειά σου, είμαι η Αθανασία και πάσχω από Αγχώδη Διαταραχή.
Όχι, όχι μην τρομάζεις... Δεν είναι τόσο άσχημο όσο ακούγεται.
Είναι ακόμα χειρότερο!
Καθημερινά αντιμετωπίζω πονοκεφάλους, πόνους στον αυχένα, στην πλάτη και στους ώμους, αίσθημα κόπωσης και αυτό που με ταλαιπωρεί περισσότερο είναι οι αϋπνίες.
Αϋπνία δεν είναι απλώς να μην μπορείς να κοιμηθείς γιατί είσαι πολύ ενθουσιασμένος/η/ο για κάτι ή επειδή έχεις πολλές έγνοιες και το μυαλό σου δεν σταματά να τα επαναφέρει όλα στο προσκήνιο.
Αϋπνία είναι να νιώθεις εξάντληση -όχι απλά κούραση-, να έχεις την ανάγκη να κοιμηθείς, να μην έχεις τη δύναμη να κάνεις τίποτα άλλο από το να κάθεσαι ακίνητος/η/ο και να κοιτάς τον τοίχο ή το ταβάνι, αλλά παρ' όλα αυτά το μυαλό σου να μην σε αφήνει ούτε δευτερόλεπτο να κλείσεις μάτι.
Χθες ήταν Τετάρτη και κανονικά θα είχαμε καινούργιο blog post εδώ στο Skepsis, αλλά για άλλη μια φορά η Αγχώδης Διαταραχή μου παρέα με την αϋπνία αποφάσισαν να μην με αφήσουν να κάνω τη δουλειά μου. Χθες δεν είχα τη δύναμη να σηκωθώ από το κρεβάτι ούτε για να πάω στην τουαλέτα -μετά συγχωρήσεως-. Ξαπλωμένη στο κρεβάτι μου από τις 12 το βράδυ που άρχισα να νιώθω κόπωση, ο ύπνος συνάντησε τα βλέφαρά μου κάπου στις 5 παρά το ξημέρωμα, έπειτα από πολλές προσπάθειες, όπως αναζητήσεις στο YouTube "Sounds to Sleep", "Calm Music For Sleeping", "ASMR for relaxation", αρκετά επεισόδια ελληνικών σειρών που έχω ξαναδεί και αρκετές φορές έχουν καταφέρει να με νανουρίσουν, καθώς επίσης και τον πατροπαράδοτο τρόπο της καταμέτρησης προβάτων, κατσικιών, κοτόπουλων, αλόγων, δελφινιών και ολόκληρου του ζωικού βασιλείου.
Και εδώ κανείς θα έλεγε ότι όλα τελείωσαν αισίως, μιας και κατάφερα να κοιμηθώ. Όχι, όμως...ποτέ δεν υπάρχει αίσιο τέλος όταν πρόκειται για Κακοήθες Άγχος που οδηγεί στην Αγχώδη Διαταραχή και τις συνέπειες της.
Αφού κοιμήθηκα, λοιπόν, και το ξυπνητήρι χτύπησε μετά από οκτώ ώρες, που υποτίθεται ότι ο οργανισμός μου έχει καλύψει πλήρως την ανάγκη του για ύπνο, μού ήταν αδύνατον να σηκωθώ. Τα πέντε λεπτά αναβολής, έγιναν δέκα και αυτά έγιναν ώρες. Στο τέλος ένιωσα ότι έχω τη δύναμη να σηκωθώ από το κρεβάτι στις 3 και μισή το μεσημέρι.
Και φυσικά αφού σηκώθηκα δεν υπήρχε περίπτωση να σκεφτώ ήρεμα και να πω στον εαυτό μου ότι δεν τρέχει τίποτα και ότι όλα θα γίνουν έστω και με καθυστέρηση. Σηκώθηκα και αγχώθηκα για όσα έπρεπε να κάνω ένα ολόκληρο πρωϊνό, αλλά δεν έγιναν γιατί κοιμόμουν, για το χρόνο που είναι πάντα ανεξάρτητος και αυτόνομος, δίχως να υπολογίζει κανέναν, άγχος επειδή απογοητεύτηκα με τον εαυτό μου που ξανακύλησα σε όλον αυτόν τον φαύλο κύκλο και άγχος για το αν άραγε το επόμενο βράδυ θα καταφέρω να κοιμηθώ σαν άνθρωπος χωρίς Αγχώδη Διαταραχή.
Μάντεψε...σου γράφω 10:43 π.μ. ημέρα Πέμπτη και δεν έχω κοιμηθεί καθόλου γιατί σε όλα τα προαναφερθέντα άγχη σήμερα προστίθεται και το άγχος να είμαι συνεπής σε όσα πρέπει, το άγχος να μην δώσω δικαιώματα σε κανέναν να με κρίνει και το άγχος να μην αποτύχω.
Και είμαι μόλις 18 χρονών.
Νομίζω, χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω τον εαυτό μου, πως κατά πάσα πιθανότητα δεν ευθύνομαι εγώ, ούτε κανένας άλλος συνομήλικός μου, που στα 18 μας χρόνια έχουμε ήδη αποκτήσει λευκές τρίχες.
Δεν κάνω πλάκα...Ανάμεσα στα αρκετά σκούρα καστανά μαλλιά μου βρίσκονται 5 ολόλευκες τρίχες. Ναι τις έχω μετρήσει για να δω μέχρι που θα φτάσει αυτή η κατάσταση.
Ας δούμε τα πράγματα όμως και λίγο επιστημονικά...
Τί είναι το άγχος;
Όταν τα άτομα είναι αγχωμένα, αισθάνονται φόβο και ένταση. Επιπλέον, ενδέχεται να παρουσιάζουν ένα ή και περισσότερα δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα: ταχυκαρδία, καρδιοπαλμία, αίσθημα αδιαθεσίας, τρέμουλο (τρόμος), εφίδρωση, ξηροστομία, πόνο στο στήθος, κεφαλαλγία και γρήγορη αναπνοή. Τα σωματικά συμπτώματα προκαλούνται εν μέρει από τον εγκέφαλο, ο οποίος στέλνει πολλά μηνύματα μέσω των νεύρων σε διάφορα σημεία του σώματος. Ο εγκέφαλος εκκρίνει ορμόνες και χημικές ουσίες που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Αυτές οι ουσίες προκαλούν τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα του άγχους.
Διάκριση Φυσιολογικού & Μη Φυσιολογικού Άγχους:
Το φυσιολογικό άγχος είναι μια συναισθηματική αντίδραση χρήσιμη για κάθε άτομο. Για παράδειγμα, τα περισσότερα άτομα θα αισθάνονταν άγχος σε περίπτωση που απειλούνταν από ένα επιθετικό άτομο, ή πριν από ένα σημαντικό αγώνα. Το άγχος θεωρείται μη φυσιολογικό όταν είναι δυσανάλογο σε σχέση με την αγχώδη κατάσταση την οποία το άτομο έχει βιώσει ή όταν εμφανίζεται χωρίς προφανή λόγο.
Τι είναι οι αγχώδεις διαταραχές;
Ενώ υπάρχουν διάφορες παθήσεις κατά τις οποίες το άγχος αποτελεί κύριο σύμπτωμα, οι αγχώδεις διαταραχές αποτελούν διαταραχές της διάθεσης με κοινό σύμπτωμα το παθολογικό άγχος και άλλα συμπτώματα βάση των οποίων διαχωρίζονται σε διάφορους τύπους. Οι βασικοί τύποι των αγχωδών διαταραχών είναι οι ακόλουθοι:
Διαταραχή μετατραυματικού στρες
Κοινωνική Φοβία
Διαταραχή πανικού
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
"Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 264 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια αγχώδη διαταραχή. Στην Ευρώπη ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 36,17 εκατομμύρια (ή στο 14% του γενικού πληθυσμού). Οι αγχώδεις διαταραχές είναι πιο συχνές στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες, ενώ σε ετήσια βάση ποσοστό έως και 7% των ανθρώπων εκδηλώνουν κάποια από αυτές." Πηγή: https://www.onmed.gr/ygeia-psyhikh/story/369755/agxos-vs-agxodis-diataraxi-poies-einai-oi-diafores
Δίχως να είμαι ειδική ή να έχω κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στην κλινική ψυχολογία και την ψυχιατρική, έχοντας απόλυτη επίγνωση τι μου συμβαίνει κατατάσσω την αγχώδη διαταραχή μου στην κατηγορία της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής. Αυτό γιατί "βιώνω έντονο άγχος, αισθάνομαι φόβο, ανησυχία και ένταση τις περισσότερες ημέρες και η κατάσταση αυτή εξακολουθεί να υφίσταται για μεγάλα διαστήματα. Το άγχος μου αφορά συνηθισμένες εργασίες όπως του σπιτιού ή της δουλειάς, αλλά ακόμη και ασήμαντα θέματα. Επιπλέον, συνήθως παρουσιάζεται νευρικότητα, κόπωση, ευερεθιστότητα, μυική ένταση και προβλήματα στον ύπνο."
Επίσης, σύμφωνα με επιστημονικό τεστ που έκανα για να δω το ποσοστό του καθημερινού μου άγχους, το αποτέλεσμα ήταν πως το άγχος μου είναι υπερβολικό και κακοήθες, αφού το ποσοστό ήταν της τάξης του 68,75%.
Οι λόγοι που με οδήγησαν σε αυτό το ποσοστό είναι πολλοί και θα τους αναλύσουμε σε ένα άλλο Skepsis. Το μόνο που μπορώ να πω τώρα με σιγουριά, κι αυτό γιατί έκτοτε οι αϋπνίες και το υπερβολικό άγχος έκαναν την εμφάνιση τους, είναι ότι η πηγή του κακού δεν είναι άλλη από τις Πανελλήνιες. Ή όπως συνηθίζω εγώ να τις λέω - και ίσως τώρα να καταλάβεις το λόγο- "Οι Σιχαμένες Οι Πανελλήνιες".
Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις και τις πιθανές εμπειρίες σου με αγχώδεις διαταραχές, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!
Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ και θα τα ξαναπούμε την Κυριακή στις 15:00. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα!
Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!
Πι. Ες. ΠΑΩ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΩ....ΕΛΠΙΖΩ...
Comments