top of page

Όλα όσα θα ήθελα να μου είχαν πει πριν από τις Πανελλήνιες.


Θυμάμαι τον εαυτό μου πέρυσι τέτοια εποχή και τσακώνομαι με το μυαλό μου που δεν λέει να σταματήσει να επιστρέφει πίσω σε αυτή την άσχημη και δύσκολη περίοδο.


Μπορώ πλέον, δεδομένου ότι έχω περάσει από αυτό το στάδιο και έχω ζήσει αυτή την εμπειρία, να καταλάβω όλα τα παιδιά που βρίσκονται στην περίοδο πριν από τις #πανελελέ . Άγχος, κούραση, ξενύχτια, διάβασμα, αγωνίες και απορίες, όλα αυτά μαζί σε μια ρουτίνα η οποία σε τίποτα δεν θυμίζει φυσιολογική καθημερινότητα ανθρώπου.


Επειδή, μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου να βρίσκεται σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, τις προηγούμενες ημέρες αναρωτήθηκα ποια πράγματα θα ήθελα να γνωρίζω πριν βρεθώ μέσα στη σχολική αίθουσα με το τετράδιο 16 φύλλων μπροστά μου και το άγχος να με κατακλύζει.


Αυτά είναι λοιπόν όλα όσα θα ήθελα να μου είχαν πει πριν από τις Πανελλήνιες. Και μέσα σε αυτά δεν είναι το #μην_αγχώνεσαι .


1. Δεν θα βρίσκεσαι σε άγνωστο περιβάλλον με αγνώστους.


Ένα από τα μεγαλύτερα άγχη μου εκείνη την περίοδο ήταν πώς θα είναι η κατάσταση μέσα στην αίθουσα. Ένιωθα πως μας είχαν τρομοκρατήσει, δημιουργώντας στο μυαλό μας την εικόνα μιας αίθουσας γεμάτη άγνωστους ανθρώπους και "μπαμπούλες" πάνω από τα κεφάλια μας έτοιμους να μας χτυπήσουν αν δεν γράφαμε κάτι σωστά. Θέλω να ελπίζω πως σε κανένα σχολείο δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο! Εγώ ήμουν αρκετά τυχερή και είχα επιτηρητές που ακολουθούσαν τους κανόνες και μάλιστα φρόντισαν να μας χαλαρώσουν πριν από την εξέταση, αλλά και να μας βοηθήσουν σε ό,τι πρακτικό έπρεπε να κάνουμε. Πρέπει να θυμάσαι πως όλα τα μαθήματα θα τα δώσεις σε ένα κτίριο στο οποίο έχεις περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τη ζωή σου, κι αν όχι, σε ένα κτίριο που έχεις βρεθεί τουλάχιστον άλλη μια φορά, άρα δεν σου είναι εντελώς άγνωστο. Επίσης, οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται σε μια αίθουσα που πολύ πιθανόν να έχεις ξαναδεί και γιατί όχι να μην ήταν και η τάξη σου. Τέλος, όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι μέσα στην αίθουσα εκτός από τους δύο επιτηρητές θα είναι γνωστοί σου, συμμαθητές σου και ίσως φίλοι σου. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζεις αν σε έχουν τρομοκρατήσει κι εσένα με την ιδέα πως οι Πανελλήνιες είναι κάτι πολύ φοβερό και διαφορετικό. Σκέψου πως εκείνη τη στιγμή όλα γύρω σου θα θυμίζουν απλώς ενδοσχολικές εξετάσεις Ιουνίου, από τις οποίες έχεις περάσει άλλες 6 φορές στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Ακόμα και τη στιγμή που γράφεις, πίστεψέ με, όσο άγχος κι αν έχεις, νιώθεις πως απλά γράφεις ένα διαγώνισμα. Κι έτσι πρέπει να νιώθεις!


2. Το τελικό σου αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από εσένα.


Πρέπει να θυμάσαι πως δεν ευθύνεσαι μόνο εσύ για την τελική σου βαθμολογία. Εσύ τη στιγμή της εξέτασης προσπαθείς να γράψεις όσο καλύτερα γίνεται βάσει των γνώσεών σου. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα σε οδηγήσει απευθείας στη σχολή που επιθυμείς. Αφού παραδώσεις το γραπτό σου, αυτό, όπως σίγουρα γνωρίζεις, περνά από δύο ή και τρεις ανθρώπους που θα το βαθμολογήσουν, οι οποίοι ας δεχτούμε ότι ακολουθούν τους κανόνες και δεν βαθμολογούν αυθαίρετα. Ωστόσο, δεν τελειώνει εκεί η όλη ιστορία. Η τελική σου βαθμολογία, αλλά και η σχολή στην οποία θα ενταχθείς, κρίνονται και από τις επιδόσεις των υπόλοιπων μαθητών. Δεν φταις εσύ και δεν πρέπει να αγχώνεσαι για αυτό. Δυστυχώς, είναι το σύστημα έτσι. Θα ήθελα, λοιπόν, να μου είχε πει κάποιος: "Αθανασία, δεν είναι ανάγκη να βασανίζεις το μυαλό σου με τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος. Εσύ, κοίτα να κάνεις αυτό που μπορείς, ό,τι καλύτερο μπορείς, για εσένα και μόνο για εσένα".


3. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης έχεις δικαιώματα.


Να θυμάσαι πως μέσα στην αίθουσα της εξέτασης κουμάντο κάνουν οι μαθητές, όχι οι επιτηρητές. Οι δεύτεροι είναι εκεί για να βοηθήσουν με την παρουσία τους τους μαθητές κι όχι για να τους δυσκολεύουν. Πέρα από τις υποχρεώσεις σου, οι οποίες σχετίζονται με τους κανονισμούς της διεξαγωγής των εξετάσεων, έχεις και δικαιώματα. Αν λοιπόν, κάποιος από τους επιτηρητές σε ενοχλεί, είτε επειδή μιλάει, είτε επειδή στέκεται πάνω από το θρανίο σου, είτε επειδή δε σε αφήνει απλά να χρησιμοποιήσεις ένα χαρτομάντηλο, είτε επειδή αρνείται να τοποθετήσει τα προσωπικά σου αντικείμενα σε ασφαλές μέρος (μου έτυχε εμένα αυτό με τη τσάντα μου και μέσα στο άγχος μου με τα χίλια ζόρια κατάφερα να την πείσω να τη βάλει κάπου που τουλάχιστον να βλέπω μην μου την πάρει κάποιος), είτε στη χειρότερη των περιπτώσεων δεν τηρήσει τους κανονισμούς περί αδιάβλητου, να θυμάσαι πως έχεις φωνή, δικαιώματα και μάλιστα είσαι στην πρώτη θέση της ιεραρχίας μέσα στην αίθουσα. Εν ανάγκη, μπορείς να καλέσεις τον/την διευθυντή/διευθύντρια και να ζητήσεις άλλον επιτηρητή. Don't worry, απλά μίλα!


4. Τα καιρικά φαινόμενα έχουν σημασία.


Αυτό είναι ένα άκρως πρακτικό tip, αλλά αν δεν το έχεις στο μυαλό σου ειλικρινά μπορεί να σε πάει πολύ πίσω στη ψυχολογία, την ηρεμία και τη συγκέντρωση σου. Επειδή οι Πανελλήνιες διεξάγονται μέσα στον Ιούνιο, από το πρωί μέχρι νωρίς το μεσημέρι, άρα όταν ο ήλιος έχει πάρει τα πάνω του και μαζί με αυτόν και η ζέστη, στα ελληνικά σχολεία, τα οποία στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον δε διαθέτουν κλιματισμό (το πολύ πολύ κανέναν ανεμιστήρα οροφής που δεν χρησιμοποιείται για λόγους ασφαλείας), καλό είναι να πας προετοιμασμένος/η για παν ενδεχόμενο. Μην φορέσεις πολύ βαριά ρούχα επειδή το πρωί που θα φύγεις από το σπίτι θα έχει δροσούλα. Σκέψου ότι μέχρι να ξεκινήσουν οι εξετάσεις (θέλουν και γύρω στη μία ώρα μέχρι να οργανωθούν) ο ήλιος θα έχει βγει και η ζέστη θα έχει ξεκινήσει να κάνει την παρουσία της αισθητή. Πολλά παιδιά δηλώνουν πως λόγω άγχους ιδρώνουν περισσότερο με αποτέλεσμα να ζεσταίνονται ακόμα πιο πολύ και έτσι να μην μπορούν να συγκεντρωθούν στο γραπτό τους. Αν ωστόσο, φοβάσαι ότι μπορεί να πέσει η θερμοκρασία σου λόγω άγχους - συμβαίνει και αυτό σε πολλούς ανθρώπους, συνέβη και σε εμένα - πάρε μαζί σου μια ζακέτα. Εγώ προσωπικά, όταν έγραφα Κοινωνιολογία κι επειδή ήμουν μόνο με 4 ώρες ύπνο, δεδομένου ότι η ύλη ήταν τεράστια και δεν έφτανε μόνο μιάμιση μέρα για να διαβάσουμε, την πρώτη ώρα, μέχρι να καταλάβω ότι έχω γράψει κάτι σωστά, άρχισα να τρέμω και νόμιζα ότι έκανε κρύο, ενώ η θερμοκρασία έξω είχε φτάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.


5. Οι ξένες γλώσσες, ως ειδικά μαθήματα, είναι χρήσιμες και βοηθητικές.


Αυτό μου το είχαν πει. Εγώ δεν το είχα ακούσει με προσοχή και δεν του είχα δώσει τη σημασία που έπρεπε. Έκανα λάθος, γιατί δίνοντας Αγγλικά, πρώτον τα μόριά μου ανέβηκαν αρκετά και δεύτερον "ξεκλείδωσα" σχολές. Μία από αυτές είναι και η σχολή μου! Επομένως, αν γνωρίζεις μια ξένη γλώσσα, μη διστάσεις να δώσεις. Ακόμα κι αν δεν "ξεκλειδώνει" μια σχολή που θέλεις. Δώσε εσύ κι άσε τη ξένη γλώσσα να "ξεκλειδώσει" ό,τι θέλει. Δε θα το μετανιώσεις!


6. Μόλις βγεις από την αίθουσα μην μιλήσεις με κανέναν για τα θέματα και τις απαντήσεις.


Εδώ θα είμαι πολύ συνοπτική. Μην μιλήσεις με κανέναν. Μπορείς να κάνεις αυτό το δώρο στον εαυτό σου; Με ΚΑΝΕΝΑΝ. Όποιος/α κι αν είναι αυτός. Ναι, ακόμα και ο/η καθηγητής/τριά σου. Δεν είναι ανάγκη να προσθέσεις στην πλάτη σου λίγο ακόμα άγχος. Έχεις ήδη αρκετό και είμαι σίγουρη!


7. Μόλις βγεις από την αίθουσα προχώρα παρακάτω.


Κι εδώ θα είμαι συνοπτική. Όταν δώσεις το ένα μάθημα, απλά προχώρα παρακάτω. Βγάλ' το εντελώς από το μυαλό σου και δώσε βάση στο επόμενο τόσο πολύ σαν αυτή η εξέταση να μη συνέβη ποτέ. Θα σε ευγνωμονείς μετά!


8. Μετά από κάθε εξέταση δώσε χρόνο στον εαυτό σου να ξεκουραστεί.


Το μυαλό του κάθε ανθρώπου έχει κι αυτό αδυναμίες. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Θέλει τροφή, νερό, ξεκούραση, ύπνο, ψυχαγωγία κι όλα τα υπόλοιπα που θέλουμε κι εμείς. Λυπήσου το, λοιπόν, και έπειτα από κάθε εξέταση δώσε χρόνο στον εαυτό σου να ξεκουραστεί, να ανακτήσει δυνάμεις τόσο σωματικές, όσο και ψυχικές και μετά δωσ' τα όλα για όλα!


9. Συμβουλέψου ειδικούς και ανθρώπους που εμπιστεύεσαι για τον επαγγελματικό προσανατολισμό.


Το καλοκαίρι μετά τις Πανελλήνιες είναι μια φάση στη ζωή σου που θα βιώσεις -ίσως και για πρώτη φορά- τον Έλληνα "άκου-που-σου-λέω-εγώ-ξέρω". Πιο απλά...τον Έλληνα ξερόλα! Ο καθένας θα σου μιλάει για τη δική του εμπειρία, θα ΚΑΝΕΙ τον ειδικό σε θέματα επαγγελματικό προσανατολισμού, θα στο παίζει έξυπνος και θα απαιτεί να ακολουθήσεις ΜΟΝΟ τη δική του συμβουλή. ΟΥΔΕΠΟΤΕ! Κλείσε τα αυτιά σου σε τέτοιου είδους παραφωνίες και δώσε βάση στις γνώμες των ειδικών και μόνο σε ανθρώπους που τους εμπιστεύεσαι με κλειστά μάτια. Αν μπορώ να σου προτείνω κάτι τότε αυτό είναι το ΚΕΣΥ (Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης) στο οποίο θα συναντήσεις αξιόλογους ανθρώπους για να σε στηρίξουν σε ό,τι αφορά τον επαγγελματικό σου προσανατολισμό, αλλά και τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού σου. Αναζήτησέ το στο διαδίκτυο ή ρώτα τη γραμματεία του σχολείου σου για περισσότερες πληροφορίες. Είναι εντελώς δωρεάν. Πάντα, όμως, να θυμάσαι να συμβουλεύεσαι πρώτα εσένα και να ακούς την καρδιά και το ένστικτό σου.


10. Όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι απλά διασκέδασε.


Αυτό δε θέλει πολλή εξήγηση. Απλά, ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕ! Μην αφήσεις τον εαυτό σου να δώσει περισσότερη αξία στις Πανελλήνιες από όση τους αξίζει να έχουν. Είναι απλά τα πράγματα! Διασκέδασε και για όλες τις φορές που δεν μπόρεσες μέσα στο χειμώνα λόγω διαβάσματος. Οι Πανελλήνιες σου πήραν τόσα πολλά, θα τις αφήσεις να σου πάρουν και το καλοκαίρι;

 

Αυτό ήταν για σήμερα! Μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου τις δικές σου σκέψεις, είτε αφήνοντας ένα σχόλιο, είτε με προσωπικό μήνυμα, να κάνεις like και share, να βρεις το "Skepsis by Athanasia" στο Facebook και στο Instagram, να εγγραφείς στο newsletter, ή μην κάνεις και τίποτα βρε παιδί μου. Μου φτάνει που ήσουν εδώ! Γενικά είσαι ελεύθερος/η/ο να κάνεις ό,τι θέλεις!


Εγώ εδώ σε αποχαιρετώ! Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο*. Μέχρι τότε να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο και να εκφράζεσαι ελεύθερα! Σε ευχαριστώ που ήσουν για μια ακόμα φορά στο "Skepsis by Athanasia"!


*Νέο άρθρο ανεβαίνει κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 15:00 (GMT+3)!


©️ 2021 by Skepsis by Athanasia


45 views

Комментарии


bottom of page