top of page
  • Writer's pictureNatasa Vorylla

Οι 10 καλύτερες θέσεις της Ελλάδας στη Eurovision



Καλησπέρα αγαπημένοι μου Eurovisionists!

Είναι πλέον γεγονός! Η μεγαλύτερη μουσική γιορτή της Ευρώπης πλησιάζει! Πριν από αυτό όμως και έχοντας λίγες ώρες να μας χωρίζουν πριν τον επικείμενο πρώτο ημιτελικό, επιτρέψτε μου να σας θυμίσω το SECRET COMBINATION του διαγωνισμού. Μην ξεχνάτε ότι THIS IS OUR NIGHT! Η νύχτα που θεατές και συμμετέχοντες περιμένουν με τόση υπομονή και χαρά να συναντηθούν. Ήρθε η στιγμή η μουσική να χρωματίσει την γκρίζα καθημερινότητά! SHAKE IT λοιπόν! EVERYTHING on you, όπως λέει και η Αννούλα! Δεν υπάρχει LAST DANCE! Πείτε απλά WATCH MY DANCE στα ενεργειακά βαμπίρ σας και σε οτιδήποτε τοξικό σας περιβάλλει! Τραγουδήστε και χορέψτε! Το τραγούδι είναι το αντικαταθλιπτικό που ψάχνετε. Θα δανειστώ το σύνθημα του 2011 "Feel Your Heart Beat!".


Όπως ήδη καταλάβατε στο σημερινό top-10 θα θυμηθούμε τις 10 καλύτερες θέσεις που έχει λάβει η Ελλάδα στο διαγωνισμό της Eurovision. Μην χάνουμε χρόνο! Let the show begin!

1) My number one - Έλενα Παπαρίζου (1η θέση)


Το My number one αποτελεί το νικητήριο κομμάτι για τη χώρα μας! Η 23χρονη τότε Έλενα Παπαρίζου έλαμψε με τον δυναμισμό και τη γεμάτη αυτοπεποίθηση εμφάνισή της. Το κομμάτι αγαπήθηκε χάρη στην εξαιρετική χορογραφία, η οποία απαρτιζόταν αποκλειστικά από άντρες χορευτές, τον προνοητικό τίτλο του, ενώ αναμφίβολα ο ήχος της μελωδικής λύρας ήταν στοιχείο που για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην σκηνή της Eurovision. Το pop/ethnic κομμάτι “My Number One και η υπέρλαμπρη έως σήμερα Έλενα Παπαρίζου μετέτρεψαν την βραδιά της 21ης Μαΐου του 2005 σε μία νύχτα αξέχαστη για όλους τους Έλληνες!



2) Die for yοu - Antique (3η θέση)


Το 2001 οι Antique άλλαξαν μια για πάντα τα δεδομένα των έως τότε ελληνικών συμμετοχών. Ο ισχυρισμός μου στηρίζεται στο γεγονός ότι οι πρωτοεμφανιζόμενοι τότε καλλιτέχνες, Έλενα Παπαρίζου και Νίκος Παναγιωτίδης, ήταν η πρώτη ελληνική συμμετοχή με κομμάτι που δεν είχε αμιγώς ελληνικούς στίχους. Επίσης, σημαντικό είναι να γίνει γνωστό ότι η συμμετοχή των Antique ήταν αυτή που μετά από πολλά χρόνια κατάφερε να επαναφέρει την χώρα μας στην δεκάδα! Η 19χρονη τότε Έλενα εντυπωσίασε με την λευκή της φόρμα, ενώ ο παιδικός της φίλος, Νίκος Παναγιωτίδης, συνόδευε την φωνή της με την μελωδία του μπουζουκιού.


Υ.Γ. Υπήρξε επανένωση του αγαπημένου μας συγκροτήματος, με ένα νέο cover! Ακούστε το!


3) Shake it-Σάκης Ρουβάς (3η θέση) / This is our night-Σάκης Ρουβάς (7η θέση)

Ο Σάκης Ρουβάς εκπροσώπησε για πρώτη φορά την χώρα μας στον διαγωνισμό της Eurovision με το κομμάτι "Shake it" το 2004 στην Τουρκία. Το «Shake it» έγινε hit του καλοκαιριού και must κομμάτι στο playlist πολλών clubs της Ευρώπης! Δεν υπάρχει άνθρωπος μέχρι σήμερα που δεν έχει λικνιστεί έστω και μια φορά με τον ρυθμό αυτού του τραγουδιού. Ο 32χρονος τότε τραγουδιστής έκλεψε καρδιές με τις μοναδικές χορευτικές του ικανότητες και μάλιστα της μεγάλης νικήτριας της βραδιάς, της Ουκρανής Ruslana. Το 2009 ο Σάκης επέστρεψε στον διαγωνισμό με το τραγούδι "This is our night", με υπογραφή του Δημήτρη Κοντόπουλου. Η σκηνική παρουσία, η χορογραφία, όπως και η γεμάτη αυτοπεποίθηση εμφάνιση του Σάκη, κέρδισαν την αγάπη του κοινού. Όλοι περίμεναν ακόμα και την πρωτιά με αυτή τη συμμετοχή, ωστόσο οι προβλέψεις δεν επαληθεύτηκαν. Το κομμάτι κέρδισε την 7η θέση! Η ομάδα φάνηκε σαφώς απογοητευμένη, αλλά, Σάκη, μην στενοχωριέσαι! Οι Ρουβίτσες σε έχουν no1 μέχρι και σήμερα!




4) My secret combination - Καλομοίρα (3η θέση)


Ας μιλήσουμε για την πιο τσαχπίνικη και χαριτωμένη συμμετοχή που έχει στείλει η χώρα μας στον διαγωνισμό! Το Secret Combination εκπροσώπησε την χώρα μας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2008 στο Βελιγράδι. Η Καλομοίρα κέρδισε τον κόσμο με το αληθινό χαμόγελο της, την ευγένεια, τη γλυκιά και συγχρόνως κοριτσίστικη παρουσία της. Αναμφίβολα, οι κουστουμαρισμένοι χορευτές, το μεγάλο βιβλίο on stage και η ρυθμική χορογραφία που θύμιζε παραμύθι, απογείωσαν το κομμάτι. Ο ρυθμός καθ’ όλη την διάρκεια ήταν πολύ ζωηρός, με αγγλικό και χαρούμενο στίχο. Το My secret combination κατέκτησε την 1η θέση στον ημιτελικό, ενώ στο μεγάλο τελικό τερμάτισε στην 3η θέση.


5) Alcohol is free - Koza Mostra ft. Agathonas (6η θέση)


Μια από τις αγαπημένες μου συμμετοχές της Ελλάδας στον διαγωνισμό! Η ρεμπέτικη φυσιογνωμία του Αγάθωνα με το χαρακτηριστικό μπαγλαμαδάκι του και οι ντυμένοι με ασπρόμαυρη κιλτ φούστα Koza Mostra, παίζοντας τρομπέτες και κιθάρες, αλλά και χορεύοντας συνεχώς, κατάφεραν να ξεσηκώσουν τα πλήθη και απλώνοντας ένα μεγάλο πέπλο θετικής ενέργειας. Αξιοθαύμαστος φυσικά ο συνδυασμός punk και ρεμπέτικης μουσικής. Άκουσμα διαμορφωμένο για όλες τις μουσικές προτιμήσεις! Η φράση “Alcohol is free” έχει παραμείνει στη μνήμη των fans! Η χώρα μας συνδέθηκε με έναν τόπο όπου το "Alcohol", η μουσική και ο χορός είναι "free" για όλους!



6) Yassou Maria - Sarbel (7η θέση)


Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις τραγουδήσει έστω μια φορά σε κάποια φάση της ζωής σου το τραγούδι "Yassou Maria". Μην ξεχνάμε ότι αυτό το κομμάτι ήταν και η no1 επιλογή τραγουδιού για αφιέρωση σε κάποια Μαρία. Όλοι θυμόμαστε τον τότε 26χρονο Σαρμπέλ να κερδίζει τα πλήθη με τις χορευτικές του κινήσεις και να δίνει ζωντάνια στο κοινό της Eurovision στο Ελσίνκι το 2007. Ο νεαρός καλλιτέχνης με μια δυναμική χορογραφία της Μαρίας Λυραράκη κατάφερε να φέρει τη χώρα μας για 4η συνεχόμενη χρονιά στη δεκάδα της Eurovision κατακτώντας την 7η θέση. Υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα εκείνη την χρονιά βρέθηκε αυτομάτως στον τελικό, αφού είχε ως αρχή τότε ο διαγωνισμός, οι top 10 συμμετοχές της προηγούμενης χρονιάς να συμμετέχουν απευθείας στον τελικό.



7) Watch my dance - Λούκας Γιώρκας & Stereo Mike (7η θέση)


To αρχαιοελληνικό background και τα γαλανόλευκα χρώματα σε συνδυασμό με το ελληνικό ρεφρέν του Λούκα Γιώρκα, το ζεϊμπέκικο των χορευτών, αλλά και το rap κουπλέ του Stereo Mike, δημιούργησαν μία μαγική ατμόσφαιρα που θύμιζε Ελλάδα! Το κομμάτι κέρδισε την 1η θέση στον ημιτελικό του διαγωνισμού, ενώ στον μεγάλο τελικό κατέκτησε την 7η θέση. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του, ο Λούκας είχε δηλώσει πως απογοητεύτηκε από τη θέση που κέρδισε στον διαγωνισμό και πως μόνο η πρωτιά ήταν ο στόχος του. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί συνεχίζουν να θεωρούν ως σήμερα πως ήταν άδικη η τελική κατάταξη του τραγουδιού.


8) Opa! - Γιώργος Αλκαίος & friends (8η θέση)


Αρχικά, ο Γιώργος Αλκαίος σκόπευε να είναι μόνο ο συνθέτης του τραγουδιού, αλλά τελικά αποφασίστηκε πως ο ίδιος ο καλλιτέχνης θα έπρεπε να ερμηνεύσει το τραγούδι στη σκηνή του διαγωνισμού μαζί με τους "φίλους", "Friends". Αυτή ήταν η πρώτη συμμετοχή μας από το 1998 που ερμηνεύτηκε εξ ολοκλήρου στα ελληνικά. Ο Αλκαίος σε μια συνέντευξη του είχε πει: "Σε έναν κόσμο που συγκλονίζεται καθημερινά από οικονομικές δυσκολίες και όχι μόνο, το “Opa” εκφράζει τη χαρά. Το τραγούδι προτρέπει το κοινό να αφήσει πίσω το παρελθόν και να ξεκινήσει μια καινούρια αρχή". Ένα πολύ δυναμικό κομμάτι, με εντυπωσιακή σκηνική παρουσία, φώτα και δύναμη!



9) Everything - Άννα Βίσση (9η θέση)


Η Αννούλα δεν θα μπορούσε να λείπει από τον διαγωνισμό της Eurovision. Τους στίχους του τραγουδιού έγραψε η ίδια η Άννα Βίσση, ενώ την μουσική συνέθεσε ο Νίκος Καρβέλας. Η Άννα Βίσση έχει εκπροσωπήσει άλλη μια φορά στο παρελθόν την χώρα μας, με το "Autostop " στο διαγωνισμό της Χάγης το 1980, τερματίζοντας στη 13η θέση. Το τραγούδι “Everything” είναι μια αγγλόφωνη μπαλάντα και αντίθετα με άλλες συμμετοχές μας στο διαγωνισμό, ερμηνεύτηκε σόλο από την καλλιτέχνιδα, χωρίς την παρουσία back vocals ή χορευτών. Η εμφάνιση αυτή πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2006, όταν ο διαγωνισμός διοργανώθηκε στη χώρα μας, έπειτα από τη νίκη της Έλενας Παπαρίζου την προηγούμενη χρονιά. Το τραγούδι τερμάτισε στην 9η θέση με 128 βαθμούς, ενώ έγινε πολύ αγαπητό, ιδιαίτερα στη Σουηδία.



10) Last Dance - Stefania (10η θέση)


Ευχαριστούμε Stefania που επανέφερες την Ελλάδα στη δεκάδα του διαγωνισμού!

Η Stefania κέρδισε τις εντυπώσεις από τη στιγμή που ανέβηκε στη σκηνή της Eurovision στο Ρότερνταμ. Ήταν η νεαρότερη συμμετέχουσα της περσινής διοργάνωσης. Ανέβηκε στη σκηνή φορώντας μια ολόσωμη μοβ φόρμα εμπνευσμένη από την K-pop με έντονες λάμψεις (250.000 κρύσταλλα Swarovski). Η έξυπνη χρήση γραφικών green box και χορευτών σε πράσινα κορμάκια εντυπωσίασαν το κοινό, αφού στους τηλεοπτικούς μας δείκτες ήταν ορατά μόνο τα καπέλα και τα κοστούμια τους. Θεωρήθηκε ως μία πρωτότυπη και καινοτόμα σκηνική παρουσία στην ιστορία των ελληνικών συμμετοχών!



Και το σημερινό top-10 έφτασε στο τέλος του!

Με την σειρά μου θα ήθελα να ευχηθώ τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την φετινή μας συμμετοχή! Είμαι σίγουρη ότι η Amanda θα λάμψει!


Όπως ήδη γνωρίζουμε, για άλλη μια χρονιά το αγαπημένο δίδυμο, Γιώργος Καπουτζίδης και Μαρία Κοζάκου θα μας κρατήσουν συντροφιά με τον σχολιασμό της μετάδοσης μέσα από το στάδιο Pala Olimpico του Τορίνο.


Εύχομαι Καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες!


Καλή επιτυχία Ελλάδα!!!



11 views0 comments
bottom of page