top of page
  • Writer's pictureNatasa Vorylla

Οι 10 πιο ιδιόμορφες και πρωτότυπες σκηνικές παρουσίες της Eurovision



Αγαπημένοι μου Eurovisionists, επιτέλους έφτασε η Τρίτη και το καθιερωμένο μας "ραντεβού"!


Μετά την ανάδειξη αγαπημένων συμμετεχόντων, δε θα μπορούσα να μην εστιάσω στις συμμετοχές αυτές όπου η σκηνική παρουσία ήταν τόσο δυνατή και ιδιαίτερη για να ξεχαστεί. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις ίσως και να έκλεψε κάτι από τα ίδιους τους καλλιτέχνες. Εξάλλου, όλα αυτά τα χρόνια η Eurovision μας έχει γνωρίσει συμμετοχές με πολύ ιδιαίτερο στυλ και πρωτότυπες χορογραφίες που δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να δει στη σκηνή ενός οποιουδήποτε άλλου διαγωνισμού. Με την πάροδο των χρόνων, οι συμμετοχές αυτές όχι μόνο κατάφεραν να παραμείνουν στην ιστορία της Eurovision, για αυτό το "νέο" που εξέφρασαν, αλλά και να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες συμμετοχές του διαγωνισμού. Μην χάνουμε χρόνο λοιπόν… Let the show begin!


1) Ουκρανία 2007- Dancing Lasha Tumbai

Αγαπημένη συμμετοχή της Eurovision, παρόλο που δεν κέρδισε την πρωτιά! O Verka Serduchka αποτελεί μία ιδιαίτερα χαρακτηριστική persona του διαγωνισμού. Ο ίδιος ήταν ντυμένος σαν ασημένια ντισκομπάλα, έχοντας παρέα δύο χορευτές με επίσης ασημένια κοστούμια. Από την άλλη, ο ακορντεονίστας και οι backing-singers ήταν ντυμένοι στα χρυσά, κάνοντας έντονη αντίθεση στην εμφάνισή τους επί σκηνής. Ο Verka θύμιζε ταυτόχρονα τραγουδιστή αλλά και ηθοποιό, κινούμενος διαρκώς on stage, κάνοντας χιουμοριστικές κινήσεις και αλληλοεπιδρώντας έντονα με τους μουσικούς του. Το τραγούδι περιλάμβανε λέξεις/στίχους σε 4 γλώσσες! Ο καλλιτέχνης τραγουδάει στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ρωσικά και τα αγγλικά! O Verka ισχυρίζεται ότι η πρόταση “Lasha Tumbai” σημαίνει στα μογγολικά σαντιγί, αν και πολλοί είναι αυτοί που ακούν κρυμμένο πίσω από το στίχο την πρόταση “Russia Goodbye”. Το κομμάτι κέρδισε την 2η θέση και μάλιστα, επειδή αγαπήθηκε τόσο πολύ από το κοινό, οι διοργανωτές του διαγωνισμού το συμπεριέλαβαν στο interνal act “Switch Song” το 2019 δίνοντάς το στην Ελένη Φουρέιρα να το ερμηνεύσει με το δικό της τρόπο.


2) Ελλάδα 2013- Alcohol is free

Η ενέργεια στο μεγαλείο της χάρη στους Koza Mostra, αλλά και το ρεμπέτη Αγάθωνα! Party on stage! Μια από τις πιο χαρούμενες και ξεφαντωτικές συμμετοχές που έχουμε στείλει στον διαγωνισμό.

Η ρεμπέτικη φυσιογνωμία του Αγάθωνα με το μουστάκι του και το χαρακτηριστικό μπαγλαμαδάκι σε αντιδιαστολή με τους Koza Mostra ντυμένους με ένα είδος κίλτ φούστας, παίζοντας τρομπέτες και κιθάρες, κατάφεραν να συνδυάσουν punk μουσική με ρεμπέτικο ήχο. Το αποτέλεσμα ήταν το πλήθος να ξεσηκωθεί, να χορέψει και να χειροκροτήσει στο ρυθμό του κομματιού. Οι ερμηνευτές είχαν απίστευτη ενέργεια, ενώ η φράση “Alcohol is free” έχει χαραχτεί στην μνήμη των fans μέχρι σήμερα. To Alcohol is Free εκπροσώπησε την Ελλάδα το 2013, κατακτώντας την 6η θέση στον Μεγάλο τελικό.



3) Φιλανδία 2006- Hard Rock Hallelujah

Tα γνωστά σε όλους μας τέρατα δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την λίστα! Το συγκρότημα κατάφερε να κάνει τριπλό ρεκόρ! Αρχικά, ήταν το πρώτο ροκ συγκρότημα που κέρδισε τον διαγωνισμό και μάλιστα με έντονη rock/metal μουσική. Επίσης, σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι συγκέντρωσαν τους περισσότερους έως τότε πόντους στον διαγωνισμό (292 πόντους). Τέλος και πιο σημαντικό είναι πως τα τέρατα - με όλη τη σημασία της λέξης, αφού αυτό εκπροσωπούσαν με τις μάσκες και την αμφίεσή τους - έδωσαν την νίκη στην Φιλανδία μετά από 45 χρόνια! Το συγκρότημα κέρδισε την πρωτιά στον διαγωνισμό του 2006 στην Αθήνα και μάλιστα έλαβε 12 βαθμούς και από την Ελλάδα!



4) Ισραήλ 2018- Toy

Η Netta είναι η πρώτη DJ που έκανε live remix το τραγούδι της στο διαγωνισμό και εκτός αυτού είναι η μόνη συμμετέχουσα που με την φωνή της μιμήθηκε ήχους παιχνιδιών και ζώων. Όπως και πολλά από τα τραγούδια της λίστας μας, το “Toy” είναι ένα ιδιαίτερα χαρούμενο τραγούδι, ωστόσο η ευχάριστη διάθεση του κομματιού δεν πρέπει να αναιρεί το σημαντικό μήνυμα που η ίδια η καλλιτέχνιδα θέλει να δώσει στο κοινό. Η εμφάνισή της γεμάτη αυτοπεποίθηση μεταφέρεται προς τους θεατές και η πολύχρωμη, αλλά και παιχνιδιάρικη εμφάνιση της Netta είναι το περιτύλιγμα. Το τραγούδι κέρδισε την 1η θέση στον διαγωνισμό του 2018, συγκεντρώνοντας 529 πόντους!



5) Ρωσία 2012- Party for everybody

Μία από τις πιο αξιολάτρευτες συμμετοχές του διαγωνισμού και πραγματικά πρωτότυπη! Γιατί δηλαδή να μην δώσουμε την ευκαιρία και στην τρίτη ηλικία για λίγη διασκέδαση? Party for everybody, όπως λέει και το τραγούδι του συγκροτήματος “Buranovskie Babushki”. Οι γλυκές αυτές γιαγιούλες κατάφεραν με μεγάλη ευκολία να κερδίσουν στον προκριματικό διαγωνισμό της χώρας τους και μάλιστα τον Dima Bilan, τον μεγάλο νικητή του 2008! Οι γιαγιούλες με έντονα στοιχεία φολκλόρ εμφανίστηκαν ντυμένες μπάμπουσκες στην σκηνή της Eurovision και ερμηνεύοντας το κομμάτι τους με μεγάλη επιτυχία, κερδίζοντας την 2η θέση!



6) Ισπανία 2008- Baila el chiki-chiki

Το Baila el Chiki-Chiki είναι μία από τις πιο παιχνιδιάρικες συμμετοχές της Ισπανίας στο διαγωνισμό. Τρανή απόδειξη αυτής της διάθεσης ήταν η μικροσκοπική/παιδική κιθάρα του ερμηνευτή, η αστεία κόμμωση των μελών της συμμετοχής επί σκηνής, όπως και η ποικιλομορφία σε χρώματα και κουστούμια. Το τραγούδι θεωρείται παρωδία της μουσικής reggaeton, με στίχο γεμάτο με αστεία και αναφορές στο "¿Por qué no te callas?" ενός συμβάντος μεταξύ κάποιων σημαντικών πολιτικών προσώπων της Ισπανίας. Λόγω αυτών των πολιτικών αναφορών, ο στίχος αναδιαμορφώθηκε και η τελική εκδοχή του εστίασε κυρίως σε διάσημες σύγχρονες ισπανικές προσωπικότητες. Ως μέλος των Big Five, η Ισπανία προκρίθηκε αυτόματα στον μεγάλο τελικό το 2008 στο Βελιγράδι, με τον Rodolfo Chikilicuatre, κατακτώντας την 16η θέση με 55 βαθμούς.


7) Μολδαβία 2011- So Lucky

Πόσες φορές έχετε δει στην σκηνή της Eurovision καλικάντζαρους; Προσωπικά μόνο μία, με αυτήν την συμμετοχή της Μολδαβίας! Το κομμάτι αυτό συνδυάζει άψογα το ρουμάνικο folklore με την rock μουσική, αλλά και το αγγλικό χιούμορ με τα καπέλα gnomes. Φυσικά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το εντυπωσιακό act on stage, το σαξόφωνο και την τρομπέτα, τη γρήγορη χορογραφία και το πεντάλ σε ποδήλατο μιας ρόδας. Είναι φανερό πως τα μέλη του συγκροτήματος θυμίζουν animateurs και παράλληλα ήρωες βγαλμένους από παιδικά παραμύθια. Το τραγούδι μπορεί να κέρδισε την 12η θέση, αλλά κέρδισε σίγουρα τον θαυμασμό του κοινού.



8) Ελλάδα 2002- S. A. G. A. P. O.

Say the magic word: S. A. G. A. P. O.

Ναι, ο στίχος έχει μείνει σίγουρα στο μυαλό, παρά την απογοητευτική θέση που έλαβε το κομμάτι στον διαγωνισμό. Ο Ρακιντζής μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της συμμετοχής κατάφεραν να προκαλέσουν πολλές αντιδράσεις, πριν ακόμα εμφανιστούν στη Eurovision, μόνο και μόνο επειδή νίκησαν στον προκριματικό διαγωνισμό της χώρας μας. Ήταν μια εμφάνιση retro αλλά συγχρόνως και metal, κάτι εντελώς ασυνήθιστο από ότι είχαμε στείλει έως τότε. Ο Ρακιντζής έγραψε έναν αγγλικό στίχο, τον είπε με τον δικό του τρόπο, χωρίς να κάνει κάτι επιτηδευμένο. Αναμφισβήτητα, ήταν ένα κομμάτι πολύ μπροστά για την εποχή του και άλλωστε, όπως λένε και πολλοί fans, ο Μιχάλης "εφηύρε" τα greeklish. Ένα κομμάτι που πολλοί αγαπούν να... μισούν. Το κομμάτι κέρδισε την 17η θέση και σίγουρα την εκτίμηση των νέων του σήμερα.



9) Αυστραλία 2019- Zero Gravity

Καταρχάς, πρέπει να αναγνωρίσουμε το ταλέντο της τραγουδίστριας. Πιστέψτε με, δεν είναι μόνο η φωνή της που με ενθουσιάζει, άξιο θαυμασμού είναι επίσης το γεγονός ότι η γυναίκα αυτή τραγουδούσε όπερα, ενώ ταλαντεύονταν πάνω σε ένα ψηλό ευλύγιστο κοντάρι. Κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά και πρωτότυπο έως τότε. Η συμμετοχή αυτή κατάφερε να μας μεταφέρει σε ένα άλλο σύμπαν, σε μια άλλη διάσταση, σε έναν κόσμο με "Zero Gravity". Πολλοί επίσης βλέπουν ενδυματολογικές και φωνητικές ομοιότητες και επιρροές με την "Βασίλισσα της νύχτας", χαρακτήρα από όπερα του Μότσαρτ. Βέβαια, η συγκεκριμένη θεωρία δεν έχει επιβεβαιωθεί από τους συντελεστές. Το κομμάτι κέρδισε την 9η θέση και σίγουρα το βραβείο "τρελής" φαντασίας.



Δείτε επίσης:


10) Κροατία 2019- The Dream/ Νορβηγία 2021- Fallen Angel


Επίτηδες άφησα για το τέλος, τις δύο από τις πιο underrated συμμετοχές του διαγωνισμού που εντελώς τυχαία έχουν και παρόμοια σκηνική παρουσία. Δεν σας κρύβω ότι η θεματολογία τους μου αρέσει πολύ και θα έλεγα ότι όντως είναι παρουσίες που δύσκολα θα ξεχάσει κάποιος. Ωστόσο, θα προτιμούσα μια πιο απλή και λιτή εκδοχή τους. Το κομμάτι της Κροατίας ήταν πραγματικά πολύ δυνατό. Ο νεαρός καλλιτέχνης με ένα πολύ ιδιαίτερο χρώμα φωνής, μετέδωσε ηρεμία και γαλήνη με έναν μαγικό τρόπο! Δυστυχώς, αυτή η συμμετοχή δεν κατάφερε να πάει στο μεγάλο τελικό. Προσωπικά, πιστεύω ότι η υπερβολική σκηνική παρουσία (έντονο background, πολλά άτομα με φτερά on stage κλπ.) επισκίασαν το ταλέντο του καλλιτέχνη.

Το ίδιο ακριβώς θα υποστηρίξω και για την σκηνική παρουσία της Νορβηγικής συμμετοχής. Ο ΤΙΧ (παρατσούκλι από το σύνδρομο Tourette) είναι μέχρι σήμερα ένας από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς στη χώρα του. Κατάφερε με τους στίχους του τραγουδιού του και την ευαίσθητη προσωπικότητα του να κερδίσει πολλούς φανς σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση τα έντονα σκηνικά έκρυψαν την ομορφιά του κομματιού και σίγουρα στέρησαν από την Νορβηγία μια καλύτερη θέση.




Αυτά για σήμερα φίλοι μου! Θα είμαστε πάλι μαζί την ερχόμενη Τρίτη με ένα νέο αφιέρωμα στον αγαπημένο μας διαγωνισμό. Μέχρι τότε, μην ξεχνάτε να διατηρείτε τη μουσική στη ζωή σας!



11 views0 comments
bottom of page